Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień mocno kojarzy mi się z ciastem marchewkowym, które zawsze piekę chociaż raz w sezonie. Idąc tym tropem myślowym postanowiłam tartą marchewkę dodać do ciasta drożdżowego. Aby było bardziej pomarańczowe, zamiast wody dodałam sok marchewkowy. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył!

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  4. tartej marchewki - 150 g
  5. soku marchewkowego - 250 ml

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, tartą marchewkę, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko sok marchewkowy. Dodajemy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marchewkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów