Marchewkowe bułeczki
Jesień mocno kojarzy mi się z ciastem marchewkowym, które zawsze piekę chociaż raz w sezonie. Idąc tym tropem myślowym postanowiłam tartą marchewkę dodać do ciasta drożdżowego. Aby było bardziej pomarańczowe, zamiast wody dodałam sok marchewkowy. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył!
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- tartej marchewki - 150 g
- soku marchewkowego - 250 ml
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, tartą marchewkę, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko sok marchewkowy. Dodajemy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.