Paj jabłkowy
Ciasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi stąd. Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia!
Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom z inwencją twórczą.
Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek nie mam żadnej z jesiennym motywem. Sama zatem wykroiłam listki, a motyw nerwa liściowego wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków!
Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej jasnej 630
1/2 łyżeczki soli
175 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
8-10 jabłek
100 g cukru/ksyliotolu
1 łyżeczka cynamonu
15 g masła
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 żółtko+1 łyżka mleka
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z solą i z kawałkami pokrojonego masła, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać wodę, by całość skleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i poszatkować. Wymieszać z cukrem, cynamonem i mączką ziemniaczaną. Odstawić
- ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cieniutko rozwałkować, najlepiej pod płatem folii spożywczej do wielkości foremki (u mnie o średnicy 26 cm). Przenieść na wałku i wyłożyć ciastem dno foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić paski i uformować rant dookoła formy, zlepić ze spodem
- na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Jeśli puściły sok, nie wlewaj go do formy. Na jabłkach rozłożyć wiórki masła
- z reszty ciasta wyciąć dowolne kształty i ułożyć na jabłkach. Wszystkie elementy posmarować żóLtkiem wymieszanym z mlekiem
- piec w 220`C około 45 minut
SMACZNEGO !