Pyszna wiejska kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa
października 15, 2017 0 Pyszna wiejska kiełbasa Kiedy pojawiała się wędzarnia elektryczna w moim domu przestałam kupować wędlinę w sklepach,w której można znaleźć chemię i konserwanty. Systematycznie robię domowe wędliny w domu, które są zdrowe pyszne z dodatkiem przypraw, które lubi moja rodzina. Kiełbasa jest hitem na przyjęciach rodzinnych, dość szybko znika. Firma Hendi organizuje konkurs dla blogerów Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza, przygotowałam kiełbasę domową doprawiłam przyprawami według mojego gustu to był strzał w 10 :)
Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
Mięso
  • 5 kg mięsa z łopatki
  • 5 kg mięsa z karkówki
  • 2 kg tłuszczyków wieprzowych
  • jelita wieprzowe

Przyprawy na 1kg mięsa
  • 17g peklosoli
  • 1,5gg pieprzu czarnego
  • 0,5 g majeranku
  • 1,5 g gorczycy
  • 1 g cukru
  • 2g czosnku Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


wykonanie Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Następnie peklujemy na sucho, każdą klasę peklujemy osobno. Czas peklowania 24odz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku 12 zaś tłuszczyki na sitku 6 . Łączymy kl.1 i 2 , tłuszczyki i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości dajemy 300ml. Napełniamy jelita niezbyt ściśle.
Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
osadzanie kiełbasę wieszamy na noc w chłodnym miejscu. Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wędzenie Osuszanie w wędzarni bez dymu w temperaturze około 45stopni około 1 godzinę, Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wędzenie z dymem w temperaturze 55-60 stopni około 4godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Parzenie Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu. Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pyszna wiejska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów