Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem
Witajcie :-) Jeśli lubicie na śniadanie placuszki, to mam dla Was taką zdrową propozycję. Placuszki są bezglutenowe i bez cukru. Jako dodatek banany i miód, żeby choć troszkę je osłodzić. Mojej córci nie przeszkadzał brak cukru, jadła same bez dodatków. Przepis pochodzi z najnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-)
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka ja dałam 2%
- 70 g maki ryżowej
- 60 g maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je razem z mlekiem i olejem. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne.
2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje ciasta i formować na patelni placuszki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu. Placuszki smażymy z obu stron, powinny się nam ładnie zarumienić. Ciepłe układamy na talerzu, polewamy miodem i dodajemy pokrojone w plasterki banany :-) Smacznego :-)