Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem

Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem

Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witajcie :-) Jeśli lubicie na śniadanie placuszki, to mam dla Was taką zdrową propozycję. Placuszki są bezglutenowe i bez cukru. Jako dodatek banany i miód, żeby choć troszkę je osłodzić. Mojej córci nie przeszkadzał brak cukru, jadła same bez dodatków. Przepis pochodzi z najnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka ja dałam 2%
  • 70 g maki ryżowej
  • 60 g maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju


1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je razem z mlekiem i olejem. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne.
2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje ciasta i formować na patelni placuszki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu. Placuszki smażymy z obu stron, powinny się nam ładnie zarumienić. Ciepłe układamy na talerzu, polewamy miodem i dodajemy pokrojone w plasterki banany :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów