Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
Bardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 100 g kaszy orkiszowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka suszonych pomidorów
- kilka zielonych oliwek
- kawałek startej na tarce dyni Hokkaido
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa do natarcia papryk
- ser żółty
1. Tak z godzinę wcześniej papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy.
3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki zapiekamy około 40 minut. Smacznego :-)