Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem


Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka zielonych oliwek
  • kawałek startej na tarce dyni Hokkaido
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do natarcia papryk
  • ser żółty


1. Tak z godzinę wcześniej papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy.
3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki zapiekamy około 40 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
1

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filet indyka z szynkowara
2

Filet indyka z szynkowara

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
1

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Czekoladowa owsianka z pomarańczami

Czekoladowa owsianka z pomarań…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!

Zupa z fasolą mung, imbirem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Eskalopki z indyka
1

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem
1

Naleśniki pomidorowe ze szpina…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Łosoś w kremowym sosie z bekon…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kotlety siekane z kurczaka z boczkiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
1

Kotlety siekane z kurczaka z b…

Beti Beti
kruche babeczki