Deser ma kilka warstw i w związku z tym jest trochę czasochłonny, ale zdecydowanie jest wart każdej zainwestowanej w niego minuty :) Połączenie bananów, sosu toffi, kremu z serkiem ricotta - wyszło wyśmienicie.
Jestem wielką fanką pistacji, więc zazwyczaj jak siadam nad miseczką z zielonymi orzeszkami to wszystkie na raz zjadam. Udało mi się jednak odłożyć część obranych pistacji, dlatego postanowiłam je przemycić do bochenka na zakwasie.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego.
Ciasto kefirowe z jabłkami i cynamonem to znakomity pomysł na słodki smakołyk do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, lekkie, delikatne i bardzo smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu co jest jego dodatkowym atutem.
Ja dziś wybrałam figi i odważyłam się je nawet upiec, z gorzką czekoladą i syropem klonowym. Zaserwowałam je z delikatną, waniliową Panną Kotką i pistacjami. To była słuszna i słodka decyzja!
Z kalafiora usunąć zewnętrzne liście. Opłukać go pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać przestudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić pieprzem ziołowym i solą. Wyrobić na jednolita masę...
Do pieca wjechały gruszki, ale nie same lecz w smacznym towarzystwie. Płatki owsiane, migdały i odrobina miodu. Po podpieczeniu genialnie chrupały,a z miękka gruszka i lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki.
Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee. Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru.
Zrobiło się zimno, a wraz z chłodnymi dniami nadeszła ochota na słodkości. U mnie ostatnio prym wiodą desery na ciepło.Dziś skusiłam się na domowy budyń, ale w nieco innym wydaniu. Budyń przygotowałam z mleka i płatków ryżowych. (...) Żeby nie było nudno, przygotowałam ryżowy budyń z cynamonem, słodzony miodem.Domowy budyń smakuje najlepiej z owocami, dlatego w moim deserze znalazły się wiśnie.
Dziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany i majonezu z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
Zupa jest dobra na wszystko. Zastanawiałam się ostatnio jak wiele ma zalet. Zupa może rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku.
Te ciastka są zdecydowanie fit i zdrowe, pod warunkiem, że nie zjecie wszystkich naraz ;) Bardzo proste, pyszne chrupiące i do tego zdecydowanie fit, będą smakować zarówno małym jak i dużym miłośnikom słodkości.
Znowu ugotowałam makaron w sosie. Wiecie, oszczędzanie wody, ekologia i te sprawy… Nie, skąd, to nie z lenistwa… Z lenistwa zrobiłam taką ilość… Połowę sosu zamroziłam, będzie na zaś…
Grillowane brzoskwinie to taki arcyprosty deser, ale z czystym sercem polecam go na zakończenie wystawnego obiadu. Zwłaszcza takiego obiadu, gdy danie główne było gwoździem programu.(...) Owoce z lodami są wtedy dobrym pomysłem na zakończenie uczty. Właściwie owoce z lodami są zawsze dobrym pomysłem…