Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów i dyni
Staram się, żeby obiady, jakie przygotowuję w ciągu tygodnia były nie tylko smaczne, ale i ich zrobienie zabierało jak najmniej czasu. Jeśli więc w zasadzie wszystkie składniki dania mogę po prostu wstawić do piekarnika, a po 20 minutach postawić ciepły obiad na stole, danie od razu zaliczam do zbioru „tych ulubionych”.
Sos przygotowany na bazie pieczonych pomidorów i dyni ma same zalety: intensywny, wręcz słodki smak (kwaskowate pomidory są tu znakomicie zbalansowane słodką dynią), możesz zaostrzyć go używając oliwy z dodatkiem np. chili lub złagodzić, dodając do zmiksowanego już sosu np. jogurt czy śmietankę.
Ja mój makaron (ulubiony to spaghetti!) z sosem z pieczonych pomidorów podaję oprószony śwież tartym parmezanem z solidną dawką pieprzu na wierzchu. Smacznego!
Ps. Jeśli zostanie Wam sos z poprzedniego dnia, dodajcie do niego trochę bulionu i doskonała zupa-krem gotowa!
Składniki:
- dynia - 1 mała szt, polecam odmianę hokkaido
- pomidory - 6-8 szt, mięsiste
- cebula - 2 szt
- oliwa - 2 łyżki (może być aromatyzowana np. chili i czosnkiem)
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - do podania, np. spaghetti
- parmezan - do podania, świeżo tarty
Przygotowanie:
Dynię pokrój w księżyce, pomidory przekrój na połówki, cebule – na ćwiartki.
Wszystkie warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą (możesz doprawić też ulubionymi ziołami, np. tymiankiem).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz, aż dynia stanie się miękka i lekko się miejscami zabrązowi. Wyjmij z pieca, lekko ostudź. Dynię obierz ze skórki (odmiany hokkaido obierać nie trzeba).
Warzywa (dynię, pomidory, cebulę) włóż do garnka, zmiksuj na gładki sos. W razie konieczności dodaj nieco wody/bulionu/śmietanki , aby sos był rzadszy. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym al dente makaronem, oprószone świeżo tartym serem, np. parmezanem.