Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą
Witajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj (klik). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-)
Składniki ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko rozmiar L
- 100 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy do posypania
- marmolada, nutella, świeże owoce
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko do posmarowania ciasteczek
1. Drożdże wkruszamy do miski zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy, żeby nam się rozpuściły. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny i jajko. Całość mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i zimne masło pokrojone na drobniejsze kawałki. Zagniatamy rękami, żeby ciasto zrobiło się nam jednolite i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto ja dzieliłam na porcje. Ciasto musimy cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej lekka mąką. Szklanką ( u mnie średnica 6,5 cm) wykrawamy koła. Na każde koło dajemy marmoladę lub nutellę i zlepiamy jak tradycyjnego pieroga. Ja składałam i dociskałam końcówkę widelcem.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W kubku roztrzepujemy jajko z jedną łyżką mleka. Na blaszce układamy ciasteczka, smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym.
4. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut. Ciasteczka powinny się nam ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy, możemy posypać ostudzone cukrem pudrem :-) Smacznego :-)