Sałatka jajeczna z tuńczykiem
Sałatki jajeczne na dobre zagościły w moim domu, bo są łatwe w przygotowaniu, szybkie i pyszne. A ja rano raczej nie lubię się przemęczać, tym bardziej że zazwyczaj jestem jeszcze średnio przytomna i jasności umysłu doświadczam dopiero po wypiciu mocnej kawy:) Na moim blogu znajdziecie już między innymi sałatkę jajeczną z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym, z makrelą i porem, i też przepyszną z awokado i rzodkiewką. Wszystkie cudownie sprawdzą się na kanapki w leniwy poranek. Dziś do kompletu proponuję sałatkę jajeczną z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym, czyli idealną na jesienne dni. Szybka, łatwa i przyjemna, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z tuńczykiem(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 korniszony, pokrojone w kostkę
- 1 (170 g) tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj tuńczyka, jajka, korniszony, musztardę i majonez.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na chrupiącym chlebku.
Smacznego!
English version
Tuna egg salad(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 hard-cooked eggs, peeled and chopped
- 2 gherkins, diced
- 1 (170 g) can tuna, drained
- 2 tbsp mayonnaise
- 1 tsp Dijon mustard
- salt and pepper
Preparation:
- In a medium bowl, stir together the tuna, eggs, gherkins, mustard and mayonnaise.
- Season with salt and pepper to taste and serve with toasted bread.
Enjoy!