Risotto z podgrzybkami i chipsem z parmezanu
Wobec tegorocznego wysypu grzybów nie można przejść obojętnie. Lasy obrodziły w największe skarby, aż się prosząc o ich wykorzystanie w kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie świeżych grzybów jest moim zdaniem aromatyczne risotto. Pachnące leśnym runem, rozmarynem i białym winem. Nie ma lepszego dania na deszczowe jesienne dni niż micha takiego rozgrzewającego ryżu z lampką wina. Do dzisiejszego risotto z grzybami podałem również chrupiący parmezanowy chips. Serowe ażury, które można przygotować z łatwością, dodają daniu restauracyjnego sznytu, no i oczywiście smakują wyśmienicie!
* SKŁADNIKI na 3-4 porcje
- 300 g podgrzybków
- 1 szklanka ryzu arborio
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 100 ml białego wina + butelka do podania ;)
- ok. 500 ml bulionu z warzyw
- 40 g parmezanu + 80 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Risotto Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem wraz z rozmarynem. Smaż kilka minut. Podgrzybki dokładnie oczyść nożykiem i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i smaż, do momentu, gdy znacznie zmniejszą objętość, a woda wyparuje. Wsyp ryż, wymieszaj go z grzybami. Po 2 minutach wlej wino. Poczekaj, aż odparuje, często mieszając. Kolejno wlewaj powoli partiami gorący bulion i mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się al dente. Risotto przypraw solą i pieprzem, wsyp 40 g startego drobno parmezanu i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj od razu z parmezanowym chipsem.
Chips parmezanowy (przygotuj przed gotowaniem risotto) Pozostały parmezan (80 g) zetrzyj na tartce. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blasze ułóż papier do pieczenia i cały ser podziel na 4 porcje, rozkładając parmezan równomiernie na powierzchni papieru. Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści i stanie się złoty, lecz nie brązowy. Blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia (w tym czasie ugotuj risotto).
*