Sałatka z pieczoną dynią
Doskonała sałatka wegetariańska z pieczoną dynią. Pyszny smak dyni uzupełnia dodana ciecierzyca, papryka i chrupiąca zielona sałata. Sałatkę podałam w klasycznym sosie winegret.
Smaczna, prosta sałatka z sezonową dynią, może być podana jako odrębne danie lub przystawka do obiadu.
Składniki:
- 350 g dyni piżmowej
- 1 swieża papryka czerwona lub konserwowana
- 100 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 marchewka
- 150 g świeżej zielonej sałaty
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub kolendry
Składniki na sos winegret:
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roslinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- szczypta zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
Wykonanie:
- Dynię obrać ze skórki i pokroić 2 cm plastry.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć kawałki dyni.
- Piec w 180 st. C przez 35 minut lub do miękosci.
- Sałatę porwać na mniejsze listki.
- Paprykę pokroić w paski.
- Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Polać sosem vinegret, wymieszać.
- Posypać pietruszką lub kolendrą.
Smacznego ?