Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami
Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka.
Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub np. kopytkami.
Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie!
Składniki:
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 cebula
4-5 boczniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
zielenina - natka pietruszki
Wykonanie:
- cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut
- kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut
- na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać suto posypaną zieleniną