Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Bułeczki można upiec w formie do babeczek (jak w oryginalnym przepisie) lub korzystając z dowolnej blachy do ciasta. Przy układaniu na blaszce należy pamiętać o 1-2cm odstępach między bułeczkami, gdyż urosną w trakcie pieczenia. Blaszkę lub formę należy natłuścić olejem.
Kapustę szatkujemy na wąskie paski. Cebulę i czosnek i boczek kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy kapustę, dodajemy sól i pieprz...
PDF Button
Jeśli macie dostęp do melasy i ciemnego piwa np. Guinessa zachęcam do zrobienia aromatycznego piernika. Ciasto to jest bardzo bogate w korzenne smaki oraz wilgotne. Przepis bazowy pochodzi z bloga Moje Wypieki a receptura polewy od Julii Child. Wyśmienicie smakuje przełożony konfiturą owocową lub powidłami.
Piwo doprowadzamy w…
PDF Button
Prosty przepis na tradycyjną babkę cytrynową na maśle z sokiem i skórką otartą z cytryny. Przepis od ciotki Kasi 🙂 trochę zmodyfikowany.
Formę należ natrzeć olejem/tłuszczem i obsypać bułką tartą, żeby babka nie przywarła.
Masło, jajka i cytryna muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na gładką…
PDF Button
Zielona sałatka na bazie brokuła, jajek i pora z sosem majonezowo-jogurtowym.
Pora kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy drobno, przelewamy wrzątkiem, żeby zmiękł, studzimy. Jajka kroimy w kostkę. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut. Studzimy.
Wszystkie wystudzone składniki łączymy, dodajemy 3 duże szczypty soli, pieprz…
PDF Button
Konfiturę z cytryn warto robić zimną, czyli wtedy, kiedy jest sezon na cytryny, ważne także aby użyć cytrusów ze statusem bio lub organic, gdyż w tym przepisie korzysta się także ze skórki, która w standardowych owocach jest pryskana substancjami chemicznymi. Można oczywiście takie owoce sparzyć i wyszorować, jednak…
PDF Button
Muszę powiedzieć, że dakłas jest jednym z moich ulubionych deserów. Mimo, że jest bardzo słodki, jak tylko zbiorę wystarczającą ilość „odpadkowych” białek od razu robię bezę. Białka na bezę można mrozić. Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego blog Moje wypieki, jest tylko nieco zmodyfikowany.
Przed ubijaniem białek należy…
PDF Button
Kompromis między smakiem a zdrowiem, pół porcji tłustej śmietany zastąpiłam jogurtem naturalnym, wyszło pysznie i nie aż tak niezdrowo 🙂 Tu panna cotta podana z galaretką i borówkami. Deser można przygotować w salaterkach/miseczkach lub w jednym większym naczyniu (u mnie w foremce silikonowej, z której bardzo łatwo go…
PDF Button
Zdrowsza wersja batoników bounty, na mleku kokosowym. Inspiracja tutaj. Zrobiłam wersję trochę słodszą i dodałam sok z cytryny, który moim zdaniem przełamał lekko mdły smak mleka kokosowego.
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) należy wymieszać w misce. Następnie uformować batoniki lub kulki i poukładać na talerzu i wstawić do zamrażarki …
PDF Button
Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, omlet z 3 perfekcyjnymi składnikami: kurkami, mozarellą i pietruszką. Gorąco polecam, prostota zawsze najsmaczniejsza. Kurki można zastąpić podgrzybkami, maślakami lub prawdziwkami, także będzie pysznie.
Kurki dobrze oczyszczamy w wodzie, osuszamy, smażymy na maśle ok 15 minut, można je lekko doprawić solą i pieprzem.…
PDF Button
Pyszny kruchy placek z nutą piernikową i soczystymi śliwkami, szybki w wykonaniu a surowe ciasto można zamrozić. Skorzystałam z przepisu z niezastąpionego bloga Kwestia Smaku, trochę go modyfikując.
Mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać średnio twarde masło, żółtko, cukier…
PDF Button
Bogaty w smaku, gdyż oprócz 2 głównych składników (pomidorów i szynki), znajdziecie w nim także nutę czerwonego wina i rozmarynu. Gorąco polecam na szybki obiad z wykorzystanie świeżych pomidorów, na które akurat mamy sezon. Zimą można je zastąpić pomidorami z puszki.
Przygotowanie sosu:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek…
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto