Cynamonowe naleśniki z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym
Dżem:
500 g śliwek węgierek
250 g dyni
250 g jabłek
300 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
100 g skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze
Śliwki wypestkować i pokroić.
Jabłka i dynię obrać, pokroić w kostkę.
Owoce zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin aby puściły sok.
Następnie dodać do nich skórkę pomarańczową, cynamon i smażyć aż masa zgęstnieje.
Naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
3 łyżki maślanki
5 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
masło klarowane do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem i maślanką.
Do masy jajecznej dodać mąkę, cynamon, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 cienkich naleśników.
Na naleśniki nałożyć dżem, złożyć je w chusteczkę, ułożyć na talerzu i ozdobić śmietaną ubitą z wanilią i cukrem.