Cynamonowe naleśniki z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym
przepis:

Dżem:

500 g śliwek węgierek

250 g dyni

250 g jabłek

300 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

100 g skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze

Śliwki wypestkować i pokroić.

Jabłka i dynię obrać, pokroić w kostkę.

Owoce zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin aby puściły sok.

Następnie dodać do nich skórkę pomarańczową, cynamon i smażyć aż masa zgęstnieje.

Naleśniki:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

3 łyżki maślanki

5 łyżek pszennej mąki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

masło klarowane do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem i maślanką.

Do masy jajecznej dodać mąkę, cynamon, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 cienkich naleśników.

Na naleśniki nałożyć dżem, złożyć je w chusteczkę, ułożyć na talerzu i ozdobić śmietaną ubitą z wanilią i cukrem.

Zdjęcie - Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów