Pokrzywa to nie tylko chwast czy „upiór” z dzieciństwa – pamiętam gdy byłam mała unikałam jej jak ognia. Od dawna ceniona za swoje właściwości lecznicze i wartości odżywcze, co raz częściej wraca do naszych kuchni. Najlepsze jest to, że nic nas nie kosztuje (no może parę bąbli podczas zrywania), jest wszechobecna i smakuje wybornie.
Możesz przygotowane jagody po prostu wymieszać z jogurtem i napełnić pucharki lub chwilę się pobawić w mieszanie, a uzyskasz spektakularny wielokolorowy deserek jak na zdjęciu. Nie tylko ładnie wygląda, smakuje wybornie.
Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka. Dodaj masło i cukier wanilinowy. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem i skrobią...
Dziś mam dla Was pyszny, błyskawiczny w wykonaniu koktajl z ananasem, bananem i wiórkami kokosowymi. (...) Warto wypróbować. Myślę, że posmakuje zwłaszcza dzieciom, bo ma przyjemny, słodki smak.
Cały tydzień leje deszcz, pada śnieg (sic!) i jest zimno, po czym nagle z dnia na dzień słupek rtęci na moim termometrze pokazuje letnią temperaturę. Taka pogodowa huśtawka trwa już drugi miesiąc.Naszym organizmom wcale nie jest łatwo odnaleźć się w takiej rzeczywistości. Warto im pomóc przemycając w posiłkach jak najwięcej witamin i energetyzujących kolorów.
Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia.
Oczywiście pierwsze szparagi najlepiej zjeść z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, ale kiedy przechodzi już pierwsza ekscytacja jedzenia ich w prosty sposób, można poszaleć i upiec z nimi np. pizzę.
Idealny przepis na cienkie ciasto na pizzę również mam!
W dodatku wegański, bo nie zawiera jajka!
Jest idealnie wypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny.
Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie!
Doczekaliśmy się cudownych młodych marchewek, pora, pietruszki, kalafiora… mniam! Pędźcie do warzywniaka po świeżą dostawę warzyw i zabieramy się za gotowanie. Smacznego!
Świeży szpinak majowy uwielbiam. Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem. Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne. Oj było pyszne.
Co zrobić z botwiny, jeśli nie chłodnik? Młode buraczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, także przy pieczeniu domowego chleba. Polecam dodać botwinę do ciasta na bułeczki, albo tak jak w tym przypadku, udekorować nimi wierzch focacci na zakwasie i posypać serem feta.