Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala
Jak wiecie, bo już Wam kiedyś pisałam jestem zdecydowaną zwolenniczką pizzy na grubym cieście ( im bardziej puszyste, grube ciasto na pizzę tym mój uśmiech coraz większy! ).
Jednak od czasu do czasu i ja mam ochotę na coś delikatniejszego, ale równie pysznego.
Idealny przepis na cienkie ciasto na pizzę również mam!
W dodatku wegański, bo nie zawiera jajka!
Jest idealnie wypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny.
Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie!
Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala.
Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami.
Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo jak rozkochało moje grube ciasto?!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
( 2 pizze o średnicy ok. 35 cm )
* mąka pszenna – 500 g
* drożdże świeże – 30 g
* letnia woda – 250 ml
* oliwa z oliwek – 50 ml
* sól – 1 łyżeczka
* cukier – 1 łyżeczka
DODATKI:
* szparagi zielone
* oliwki
* mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem,mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy wodę i olej, mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).
Wyrobione dzielimy na 2 części, formujemy kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).
Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą.
Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).
Smacznego!