Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala

Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala

Jak wiecie, bo już Wam kiedyś pisałam jestem zdecydowaną zwolenniczką pizzy na grubym cieście ( im bardziej puszyste, grube ciasto na pizzę tym mój uśmiech coraz większy! ).

Jednak od czasu do czasu i ja mam ochotę na coś delikatniejszego, ale równie pysznego.

Zdjęcie - IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealny przepis na cienkie ciasto na pizzę również mam!

W dodatku wegański, bo nie zawiera jajka!

Jest idealnie wypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny.

Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie!

Zdjęcie - IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala.

Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami.

Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!

Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo jak rozkochało moje grube ciasto?!

   Zdjęcie - IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

( 2 pizze o średnicy ok. 35 cm )

* mąka pszenna – 500 g
* drożdże świeże – 30 g
* letnia woda – 250 ml
* oliwa z oliwek – 50 ml
* sól – 1 łyżeczka
* cukier – 1 łyżeczka

DODATKI:

* szparagi zielone
* oliwki
* mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem,mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy wodę i olej, mieszamy.

Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).

Wyrobione dzielimy na 2 części, formujemy kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).

Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą.

Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).

Smacznego!

Zdjęcie - IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów