Perska mizeria - dietetyczna
Ogórki perskie - małe fenomalne w smaku ogóreczki są składnikiem dzisiejszej mizerii w arabskim stylu, bo znane są nie tylko w Iranie. Mini ogórki o średnicy nie przekracząjącej 2 cm są lekko słodkie, maja cieniutka skórkę, zatem nie wymagają obierania, pozbawione są goryczki. Mini ogóreczki sa lekkostrawne, a połączeniu z jogurtem i mietą to cudowna chłodna i orzeźwiająca przystawka do letniego obiadu lub ogrodowego grilla. Jest pyszna, a ogórki w mizerii pozostają chrupiące. Pyszna, zdrowa i zadba o szczupłą sylwetkę. Jogurt - warto pamietać to spora dawka wapnia oraz bakterie przyjazne dla naszego układu pokarmowego.
Jeśli upolujesz perskie ogórki mizeria może być prawdziwym grillowym hitem.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
6 mini ogórków
jogurt grecki
1-2 ząbki czosnku
1 saszetka suszonej mięty
garść świeżej mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
- ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w 2 mm kawałeczki
- mietę umyć, osuszyć, oskubać listki z gałązek i pokroić w cienkie paseczki
- ząbek czosnku pokroić w kostkę i rozetrzeć z solą na miazgę
- ogórki wymieszać z dowolną ilością jogurtu. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić i podawać posypaną suszoną miętą. Część suszonej mięty wymieszałam już wczesniej z jogurtem
SMACZNEGO !