Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą
Co zrobić z botwiny, jeśli nie chłodnik? Młode buraczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, także przy pieczeniu domowego chleba.
Polecam dodać botwinę do ciasta na bułeczki, albo tak jak w tym przypadku, udekorować nimi wierzch focacci na zakwasie i posypać serem feta. Wyszedł z tego kolorowy, majowy chlebek na zakwasie ?
Czas całkowity: 3 godz 25 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- aktywnego zakwasu żytniego - 160 g
- letniej wody - 300 ml
- botwinka (1/2 pęczka) - 1 szt.
- fety - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- żaroodporna forma
- ściereczka
- wałek
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Focaccię z wierzchu dekorujemy oczyszczoną botwinką i serem feta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie 15 minut w 200 stopniach.
Upieczoną focaccię studzimy, podajemy ze Smakowitą de Luxe.