Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą

Zdjęcie - Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co zrobić z botwiny, jeśli nie chłodnik? Młode buraczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, także przy pieczeniu domowego chleba.
Polecam dodać botwinę do ciasta na bułeczki, albo tak jak w tym przypadku, udekorować nimi wierzch focacci na zakwasie i posypać serem feta. Wyszedł z tego kolorowy, majowy chlebek na zakwasie 🙂

Czas całkowity: 3 godz 25 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwa - 1 łyżka
  4. aktywnego zakwasu żytniego - 160 g
  5. letniej wody - 300 ml
  6. botwinka (1/2 pęczka) - 1 szt.
  7. fety - 50 g

Potrzebne narzędzia:

  1. żaroodporna forma
  2. ściereczka
  3. wałek
  4. waga kuchenna
  5. misa

Przepis:
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Focaccię z wierzchu dekorujemy oczyszczoną botwinką i serem feta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie 15 minut w 200 stopniach.
Upieczoną focaccię studzimy, podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Zdjęcie - Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Parmigiana z cukinii
2

Parmigiana z cukinii

Tyna Tyna
In cooking we trust

Focaccia z figami i serem pleśniowym

Focaccia z figami i serem pleś…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba
1

Pappa al pomodoro. Toskańska z…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Panna cotta  jogurtowa z marakują

Panna cotta jogurtowa z marak…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, pieczona gicz cielęc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
1

Spaghetti z pesto z pieczonej…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Pizza z beszamelem, szparagami, kalafiorem i halloumi

Pizza z beszamelem, szparagami…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala

Idealne ciasto na pizzę + pizz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zielona pizza z pesto i boczkiem

Zielona pizza z pesto i boczki…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pizza z mąki pełnoziarnistej z jajkiem i szczypiorkiem

Pizza z mąki pełnoziarnistej z…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Orkiszowa (prawie!) pizza z brukselką. Dla Niej i dla Niego
1

Orkiszowa (prawie!) pizza z br…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami