W ramach pierwszych dni wiosny i przeglądania przepisów ze strony Ani Starmach, postanowiłam upiec coś lekkiego i orzeźwiającego. Zapraszam na ciasto z kremem cytrynowym i bezą.
Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy.
Może gdzieś jedliście, może tylko słyszeliście, a może sami już robiliście… Przepyszne domowe pampuchy drożdżowe gotowane na parze z jagodowym dżemem i słodką śmietanką. Polecam szczególnie dla dzieciaków.
Błyskawiczna sprawa jeśli mamy świeże drożdże. Przygotujcie na przekąskę, dla gości lub do pracy. Focaccia to nic innego jak rodzaj chleba. Moja wersja to chrupiąca przekąska chlebowa z solą morską, oliwą i świeżym rozmarynem.
Znudziła się Wam klasyczna pizza ? To zróbcie zieloną ! Wiosenną ! Zielona pizza, to pizza z zielonym pesto. Ja użyłam pesto z czosnku niedźwiedziego (...) Pesto z czosnku niedźwiedziego jest niezwykle aromatyczne, dzięki czemu pizza smakuje wyjątkowo. Do zielonej pizzy idealnie pasuje cienko krojony, dojrzewający boczek lub szynka.
Smaczna i zdrowa przekąska z mieszanki orzechów, nasion słonecznika i pestek moreli. Do ciasta dodałam również mąkę razową i płatki owsiane. (...) Ciasteczka są bardzo pożywne, sprawdzą się do śniadaniówki dla dzieci i dla dorosłych do zestawu do kawy i herbaty 🙂
Pudding w intensywnie zielonym kolorze z dodatkiem kolorowych owoców kusi niesamowicie. Smakuje bardzo delikatnie i... Zielono. Tak, to chyba dobre słowo. Jedząc go na pierwsze czy drugie śniadanie, od razu poczujecie przypływ energii.
Ta sałatka jest najlepsza, często robię ją w uproszczonej wersji…ser pokrojony w kostkę, pomidor i ogórek kiszony. Do sałatki tuż przed podaniem, dolewam trochę wody z ogórków kiszonych lub oliwę z oliwek. Dzisiaj dodatkowo dodałam sałatę masłową i grzanki czosnkowe, do tego oliwa a oliwek.
Tak naprawdę to po prostu płatki ryżowe ugotowane na mleku i zmiksowane na gładki budyń. Zamiast kremu kasztanowego można dodać trochę czekolady, albo odrobinę miodu i wanilii. Do tego kolorowe owoce
Pokrzywa to nie tylko chwast czy „upiór” z dzieciństwa – pamiętam gdy byłam mała unikałam jej jak ognia. Od dawna ceniona za swoje właściwości lecznicze i wartości odżywcze, co raz częściej wraca do naszych kuchni. Najlepsze jest to, że nic nas nie kosztuje (no może parę bąbli podczas zrywania), jest wszechobecna i smakuje wybornie.
Możesz przygotowane jagody po prostu wymieszać z jogurtem i napełnić pucharki lub chwilę się pobawić w mieszanie, a uzyskasz spektakularny wielokolorowy deserek jak na zdjęciu. Nie tylko ładnie wygląda, smakuje wybornie.