Lasagne ze szpinakiem i fetą

Lasagne ze szpinakiem i fetą

Zdjęcie - Lasagne ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Świeży szpinak majowy uwielbiam. Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem. Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne. Oj było pyszne. 
Zdjęcie - Lasagne ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 80 dkg świeżego szpinaku,
  • 150 g fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie makaronu lasagne,
  • oliwa z oliwek,
  • masło do wysmarowania formy,
  • ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji),

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki).

Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać. Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.
Zdjęcie - Lasagne ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów