Jajka na chmurce
Szczęśliwy ten, który ma czas na przygotowanie śniadania! Ty kolorowych, smacznych i zdrowych!
Prawda? Nie do końca!
Bo przygotować pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie może każdy i wcale nie trzeba wstawać o 5 rano, wcale nie trzeba poświęcać godzin na przygotowania. Wystarczy mieć plan i dobry pomysł.
A jajka na chmurce to zdecydowanie jest dobry pomysł. Idealny w porze śniadania, bo przygotowanie nie wymaga od nas wiele, a wszyscy są nimi zachwyceni. To taka lżejsza wersja sadzonych jajek – świetnie smakują z nowalijkami. Pianka z dodatkiem parmezanu to wersja podstawowa tego dania, którą można uzupełniać ziołami, podsmażonym bekonem, albo szpinakiem. Wszystko zależy od pomysłu, zawartości lodówki i czasu, jaki można poświęcić.Składniki:
(4 porcje)
- 4 jajka
- 50g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
- Żółtka oddziel od białek. Ostrożnie, by nie przebić żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodaj starty parmezan i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż 4 porcje ubitej piany. Kształtem powinny przypominać sadzone jajka lub chmurki. Za pomocą łyżki zrób w każdej niewielkie wgłębienie, do którego później włożysz żółtko.
- Piecz około 3 minuty.
- Podpieczone białka wyjmij z piekarnika. We wgłębienia włóż po jednym żółtku i ponownie wstaw do piekarnika.
- Zapiecz kolejne 3 minuty.
- Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj ze świeżymi warzywami i pieczywem.
Smacznego!