Jajka na chmurce

Jajka na chmurce

Szczęśliwy ten, który ma czas na przygotowanie śniadania! Ty kolorowych, smacznych i zdrowych!

Prawda? Nie do końca!

Bo przygotować pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie może każdy i wcale nie trzeba wstawać o 5 rano, wcale nie trzeba poświęcać godzin na przygotowania. Wystarczy mieć plan i dobry pomysł.

A jajka na chmurce to zdecydowanie jest dobry pomysł. Idealny w porze śniadania, bo przygotowanie nie wymaga od nas wiele, a wszyscy są nimi zachwyceni. To taka lżejsza wersja sadzonych jajek – świetnie smakują z nowalijkami. Pianka z dodatkiem parmezanu to wersja podstawowa tego dania, którą można uzupełniać ziołami, podsmażonym bekonem, albo szpinakiem. Wszystko zależy od pomysłu, zawartości lodówki i czasu, jaki można poświęcić.

Zdjęcie - Jajka na chmurce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 jajka
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  • Żółtka oddziel od białek. Ostrożnie, by nie przebić żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodaj starty parmezan i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż 4 porcje ubitej piany. Kształtem powinny przypominać sadzone jajka lub chmurki. Za pomocą łyżki zrób w każdej niewielkie wgłębienie, do którego później włożysz żółtko.
  • Piecz około 3 minuty.
  • Podpieczone białka wyjmij z piekarnika. We wgłębienia włóż po jednym żółtku i ponownie wstaw do piekarnika.
  • Zapiecz kolejne 3 minuty.
  • Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj ze świeżymi warzywami i pieczywem.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajka na chmurce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów