Jarzynowa z młodych warzyw
Doczekaliśmy się cudownych młodych marchewek, pora, pietruszki, kalafiora… mniam! Pędźcie do warzywniaka po świeżą dostawę warzyw i zabieramy się za gotowanie. Smacznego!
Jarzynowa z młodych warzyw
składniki:
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 brokułu
- 4 ziemniaki
- 2 garści żółtej fasolki
- pęczek koperku
do bulionu:
- pęczek młodej włoszczyzny
- ok 250g chudego żeberka
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
przygotowanie:
Żeberka (lub inne mięso z kością, może być golonka indyka, korpus kurczaka) wkładam do garnka, zalewam 3 litrami wody, dodaję oczyszczoną włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
Z bulionu wyciągam wszystkie składniki, mięso obieram z kości, kroję w kawałeczki, odkładam.
Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę i odkładam do mięsa.
Do gotującego się bulionu wrzucam pokrojone w małe kosteczki ziemniaki i pokrojoną fasolkę. Gotuję ok 15 minut. Dorzucam kawałki brokułu i kalafiora oraz pozostałe składniki z gotowania bulionu. Gotuję jeszcze ok 7 minut.
Można zaprawić śmietaną. Podaję z dużą ilością koperku.