Ciasteczka z serii „brzydkie, ale dobre”. A nawet bardzo dobre!
Nie mogłam przestać się kręcić wokół nich. Zdecydowanie przypadły mi do gustu. Zajadałam się nimi przez kilka dni.
Old-fashioned doughnuts to jedne z najpopularniejszych pączków w Stanach Zjednoczonych. Datę ich powstania szacuje się na rok 1829 po tym, gdy węglan potasu (protoplasta współczesnego proszku do pieczenia) na dobre zagościł w amerykańskich gospodarstwach. Wcześniej pączki przygotowywano głównie na drożdżach, jednak odkrycie środków spulchniających znacząco wpłynęło na popularność donutów, co przyczyniło się z czasem przyznania im miana kultowych
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? A może jeszcze nic z nich nie zrobiliście? W takim razie polecam je upiec, a następnie dodać do ciasta na bułeczki. Koniecznie dodajcie koperek!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest szybki do przygotowania, prosty, syty, no i przede wszystkim pyszny. Jedyny minus to kaloryczność dania, ale raz na jakiś czas można sobie na taką rozpustę pozwolić!
Mniam, mniam, mniam! Ciasto mleczna kanapka to kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą i oblany czekoladową polewą. Pyszne ciasto, które w smaku ma przypominać popularny baton, ale moim zdaniem jest o wiele lepsze!
Dzisiaj prosty przepis na nuggetsy z kurczaka. Wychodzą soczyste i chrupiące. Są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku, nam smakują lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Dzieciaki je uwielbiają!
Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo jakiś makaron, aby wyczarować szybką i smaczną potrawę typu stir-fry. Tym razem bez większego zastanawiania się kupiłem pak choi oraz boczniaki, a następnie usmażyłem je raz-dwa w woku i podałem z brązowym ryżem oraz sosem hoisin. To banalnie proste i zaskakująco pyszne danie.
Ciasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem.
Przepisy na pieczywo wg. Hamelmana, biją rekordy popularności. Jego książki w temacie wypieku chleba, to światowe bestsellery. Dzisiaj piekłam bagietki Hamelmana na zakwasie, z odrobiną drożdży instant.
Można je przygotować w wersji bez warzyw, można dodać do nich pieczarki, paprykę, brokuła, albo kukurydzę, czy co kto tam lubi. Ja postawiłam na marchewkę oraz natkę pietruszki i powiem Wam, że świetnie tutaj pasowały, a następnym razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele.
To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!
Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)
Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić, potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką...