Placuszki z wiśniami
przepis:
1szklanka mąki
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka masła
200 g wiśni
masło klarowane lub olej do smażenia
Z wiśni usunąć pestki, owoce przekroić na połówki.
Jajko i maślankę zmiksować, dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, a na koniec rozpuszczoną łyżkę masła.
Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny.
Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością masła.
Ciasto wykładać łyżką na patelnię, na cieście położyć kilka połowek wiśni.
Kiedy placuszki wyrosną i usmażą się z jednej strony delikatnie przewrócić je łopatką na drugą stronę.
Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka masła
200 g wiśni
masło klarowane lub olej do smażenia
Z wiśni usunąć pestki, owoce przekroić na połówki.
Jajko i maślankę zmiksować, dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, a na koniec rozpuszczoną łyżkę masła.
Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny.
Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością masła.
Ciasto wykładać łyżką na patelnię, na cieście położyć kilka połowek wiśni.
Kiedy placuszki wyrosną i usmażą się z jednej strony delikatnie przewrócić je łopatką na drugą stronę.
Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.