Dzisiaj prosty przepis na nuggetsy z kurczaka. Wychodzą soczyste i chrupiące. Są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku, nam smakują lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Dzieciaki je uwielbiają!
Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo jakiś makaron, aby wyczarować szybką i smaczną potrawę typu stir-fry. Tym razem bez większego zastanawiania się kupiłem pak choi oraz boczniaki, a następnie usmażyłem je raz-dwa w woku i podałem z brązowym ryżem oraz sosem hoisin. To banalnie proste i zaskakująco pyszne danie.
Ciasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem.
Przepisy na pieczywo wg. Hamelmana, biją rekordy popularności. Jego książki w temacie wypieku chleba, to światowe bestsellery. Dzisiaj piekłam bagietki Hamelmana na zakwasie, z odrobiną drożdży instant.
Można je przygotować w wersji bez warzyw, można dodać do nich pieczarki, paprykę, brokuła, albo kukurydzę, czy co kto tam lubi. Ja postawiłam na marchewkę oraz natkę pietruszki i powiem Wam, że świetnie tutaj pasowały, a następnym razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele.
To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!
Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)
Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić, potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką...
Dzisiaj przepis na nie byle jaką zupę, bo serową z brokułem, marchewką i ziemniakami. Pyszna, kremowa, dzięki dodatkowi serka topionego. Zaraz po ugotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, wówczas smakuje jeszcze lepiej!
Pyszny, sycący koktajl bananowy z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i płatków owsianych. Wspaniałe połączenie! Jest gęsty i kremowy z wyraźnym posmakiem orzechów.
Pyszne placuszki/małe naleśniczki o cynamonowym posmaku. Smażymy je na małej patelence, takiej o średnicy około 12-14 cm.
Moje dziecko nie mogło się ich nachwalić, więc spakowałam mu kilka do śniadaniówki i na drugi dzień miał pyszne drugie śniadanie do szkoły gotowe.
Dzisiejsza propozycja jest pomysłem na przemycenie warzyw tym, którzy ich nie jedzą. Mowa oczywiście o najmłodszych niejadkach, którzy mają "wielkie zęby" na jarzyny. U nas w takiej wersji wszystko jest pochłaniane. Czyli działa:-)
Pomysł na deser na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców. Deser możesz skropić likierem waniliowym, rozpuszczoną czekoladą lub posypać np. płatkami migdałów. Ten lekki mini – deser, przygotujesz w zaledwie kilka minut i będzie gotowy, po dwóch godzinach tężenia w lodówce 🙂