Spaghetti z kurkami - pyszne
Dzień dobry :-) Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam makaron z kurkami.Tym razem podpatrzyłam na blogu Madame Edith, że można oprócz śmietanki dodać do takiego dania serek mascarpone. Powiem Wam, że naprawdę robi on robotę. Danie jest kremowe i naprawdę pyszne. Jeśli lubicie to polecam. Jest szybkie, tanie i naprawdę smaczne :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 4 porcje:
- 200 - 300 g kurek
- około 350 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki serka mascarpone
- 130 g śmietanki 30%
- natka pietruszki lub młoda cebulka
- ser grana padano
- sól
- pieprz
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurki delikatnie myjemy, jeśli mamy większe to kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się nam zeszkli wrzucamy kurki.
3. Kurki smażymy około 5-7 minut jak puszczą sok. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę.
4. Teraz dodajemy serek mascarpone, jak się nam roztopi dodajemy śmietankę. Mieszamy.
5. Smażymy około 5 minut. Wyłączamy gaz.
6. Dodajemy makaron, natkę lub cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
7. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem grana padano. Smacznego :-)