Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Zdjęcie - Tatar wołowy. Przepis klasyczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie dania, które chyba nie mogą się znudzić i nie wyobrażamy sobie bez nich celebrowania wielu okazji. Takie na przykład spotkanie towarzyskie, przyjęcie, otwarty bufet pełen przekąsek- czy wyobrażacie sobie, że mogłoby wśród sałatek i innych śledziowych koreczków zabraknąć jego, króla zakąsek- tatara wołowego?! Nieee, to może się zdarzyć! Nie ma dobrego przyjęcia bez dobrego tatara, a ja zaraz podpowiem jak taką przekąskę przygotować w sposób (dla mnie :)  idealny.

Zdjęcie - Tatar wołowy. Przepis klasyczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podstawą dobrego tatara jest oczywiście dobrej jakości mięso wołowe. To, że musi to być porcja idealnie świeża, nawet nie muszę zaznaczać, prawda? To oczywiste, że mięso kupujemy najbardziej idealne z idealnych. Klasycznie wybieramy polędwicę wołową, jednak i z ligawy czy nawet rostbefu dobry tatar uda nam się przygotować.

Kiedy porcja wołowiny trafia na nasz kuchenny stół czas podjąć decyzję, co też z nią zrobimy. Możliwe drogi są dwie:

  1. mięso drobno siekamy– najpierw w plastry, w poprzek włókien, a następnie stopniowo
  2. mięso mielimy.

Tak, wiem. Prawdziwy tatar, to ten siekany. Muszę się jednak przyznać, że je tę wersję mieloną też bardzo lubię, za jej gładką konsystencję i delikatność. Dlatego decyzję co do sposobu przygotowania mięsa pozostawiam Wam.

Drugi, równie ważny, aspekt to doprawienie mięsa na tatar. Aby masa na tatar była delikatna doprawia się ją zazwyczaj żółtkiem i odrobiną wody. Wyrobiona dłońmi mieć będzie idealną konsystencję.

Samo mięso na tatar wołowy nie ma jednak intensywnego smaku, pomagamy mu więc dodatkami.

Obowiązkowa jest drobno i precyzyjnie posiekana cebula– ja wybieram zwykle szalotkę. Do tego, do wyboru, do koloru: siekany ogórek kiszony, marynowane grzybki, kapary, oliwki, pikle i dodatki smakowe: chili, surowe żółtko, ostra musztarda Dijon, sos Worcestershire, oliwa, świeżo mielony pieprz, tarty chrzan, kropla dobrego octu…

Zdjęcie - Tatar wołowy. Przepis klasyczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tatar przepisów wiele, każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Ja tatar w domu doprawiam dobry olejem (mój mąż wybiera ostrzejszą w smaku oliwę) sosem Worcestershire, świeżo mielonym pieprzem i podaję z cebulką oraz kiszonym ogórkiem. Czasem na stole pojawi się też grzanka, to dobry kompan tatara. I tyle. Czasem więcej do szczęścia nie potrzeba :)

Zdjęcie - Tatar wołowy. Przepis klasyczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tatar wołowy podajmy krótko po przygotowaniu, najlepiej na zmrożonym, lub co najmniej schłodzonym talerzu. Miejmy z tyłu głowy, że podajemy surowe mięso, zasady higieny muszą więc tu być priorytetem!

Składniki:
  • wołowina - polędwica, 250-300 g
  • szalotka - 1 szt
  • ogórek kiszony - 2 szt
  • sos worcestershire - 1 łyżeczka
  • oliwa/olej - 1 łyżka
  • żółtko - 4 szt
  • woda - ok. 1/4 szklanki
  • sól, pieprz świeżo mielony - do smaku
  • dodatki - ulubione np. kapary - patrz tekst obok
Przygotowanie:

Wołowinę oczyść i zmiel lub bardzo drobno posiekaj (najpierw w plastry, w poprzek włókiem, a następnie w coraz drobniejszą kostkę).

Mięso wymieszaj z 2 surowymi żółtkami i wodą na gładką masę. Dopraw wg. smaku np. sosem Worcestershire, oliwą, do smaku solą.

Z mięsa uformuj dwie porcje, na wierzch każdej wylej po jednym żółtku, oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Szalotkę i ogórek (lub inne ulubione dodatki) pokrój w bardzo drobną kostkę. Połóż na talerzu obok porcji mięsa.

Podawaj od razu, np. z grzanką.

Kategorie przepisów