Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
Zanim rozpiszę się o szczegółach przygotowywania ogórków kiszonych muszę wspomnieć, że tak naprawdę one są … kwaszone! Kiszona jest np. kapusta (szatkowana, zasypana tylko solą z dodatkiem przypraw). W przypadku ogórków użyjemy solanki (czyli zalewy z wody i soli)- warzywa zalewamy takim płynem, przyrządzając tym samym kwaszonkę właśnie. Tyle w teorii. W moim domu (a i Waszym pewnie też) na zimę przygotowujemy OGÓRKI KISZONE i tej nazwy będę się trzymać w dzisiejszym poście.
Po pierwsze muszę napisać i mocno to podkreślić, że przygotowywanie kiszonek to naprawdę baaardzo prosta sprawa! Wystarczy trzymać się kilku podstawowcyh zasad, aby otrzymać naprawdę wyjątkowo pyszne ogórki (lub inne warzywa), pełne witamin, chrupkie, po prostu pyszne!
Oprócz tego, że kiszonki są wyjątkowo smaczne, warto je jeść z kilku jeszcze powodów. To skarbnica tego co dobre, znajdziecie w nich witaminy A, C, E i K (jej źródłem są wyłącznie produkty fermentowane!), także sporo tych z grupy B. Poza tym to naturalne probiotyki dbające o naszą florę bakteryjną – to ona decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu naszego całego organizmu, a co za tym idzie fenomenalnie wpływają na odporność (tym bardziej warto poświęcić kilka letnich dni na ich zrobienie- zimą i jesienią, gdy świeżych warzyw jak na lekarstwo- będą jak znalazł!), mają naprawdę mało kalorii, poprawią przemianę materii, są łatwe w przechowywaniu i przygotowywaniu. Jak tu ich nie kochać?!
Po tym krótkim wstępie przechodzimy do konkretów czyli tego, JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNE KISZONE OGÓRKI?
- Kup ogórki gruntowe – świeże, jędrne, małe (w podobnej wielkości). Muszą być twarde, o ładnej skórce. Wtedy mamy pewność, że bez szwanku przetrwają w słoiku całą zimę.
- Kup sól– miejski (wiejski?) mit mówi, że do kiszenia ogórków najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej. Ja na wszelki wypadek zaopatruję się do robienia przetworów właśnie w taką, ale sól morska czy kamienna jodowana też się nada.
- Przygotuj słoiki i nakrętki– muszą być czyste, to oczywiste. Najbardziej lubię słoiki o pojemności ok. 900 ml/1 litra (klasyczne). Nie wybieraj słoików ze zbyt małą szyjką, niewygodnie będzie przez nią układać ogórki. Jeśli nie kisisz w słoikach- wybierz inne naczynie szklane, ceramiczne lub kamionkowe, również o szerokiej szyjce.
- Przygotuj wodę- ja używam wody prosto z kranu (w mojej okolicy nadaje się do picia bez przegotowania). Możesz użyć też wody przegotowanej, jednak nie gorącej! Taka w temp. pokojowej będzie idealna!
- Przygotuj dodatki- swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne ogórki zawdzięczają także dodatkom takim jak: czosnek, korzeń chrzanu, koper– mowa tu o wyrośniętym koprze z baldachami nasion. Naturalnie smak kiszonki można urozmaicić dodając do niej np. ziele angielskie, liść laurowy, chili, gorczycę, anyż czy cynamon. Kto co lubi :) Do każdego słoika z kiszonką wkładam też liść dębu/wiśni/porzeczki– to rośliny bogate w garbniki, dzięki nim ogórki zachowują chrupkość, a i fermentacja zachodzi we właściwy sposób.
Teraz trochę liczb:
Aby przygotować kiszone ogórki na zimę, zaopatrzyłam się w 10 kilogramów ogórków i słoiki po 900 ml objętości. W ten sposób przygotowałam 22 słoiki ogórków. Co ważne, miałam małe, kształtne ogóreczki, dzięki czemu udało mi się je ładnie i ściśle ułożyć w słoikach. Jeśli wasze ogórki są większe, prawdopodobnie potrzebować będziecie kilku słoików więcej.
Do każdego słoika wlałam ok. 400 ml solanki (patrz zdjęcie poniżej, miałam przygotowany 1 litr płynu), włożyłam po dwa ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu wielkości kobiecego :) kciuka, liść dębu i mniej więcej dwa baldachy kopru wraz z łodygami.
Jak krok po kroku przygotować kiszone ogórki:
1. Na dno słoika włóż koper.
2. Dodaj obrane z łupinek ząbki czosnku (ok. 2 szt.).
3. Dodaj obrany ze skórki, ok. 4 cm kawałek korzenia chrzanu.
4. Dodaj liść dębu/wiśni/porzeczki.
5. W słoiku ułóż ogórki. Układam je pionowo, ściśle jeden obok drugiego. Następnie na wierzchu układam mniejsze sztuki tak, by wypełnić całą przestrzeń słoika. Uwaga! Ogórki muszą być tak ułożone, by nie mogły się ruszać (chodzi o to, by żaden nie pływał po powierzchni).
6. Przygotuj solankę- na każdy litr wody dodaj pełną łyżkę soli (np. jak ja- kamiennej niejodowanej). Solanką zalej wszystkie składniki znajdujące się słoiku. To ważne, by dokładnie je przykrywała!
7. Słoiki z zalanymi solanką ogórkami szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne (ale nie zime0- lodówka odpada!) ciemne miejsce (piwnica, garaż, szafka…). Fani małosolnych już po dniu/dwóch będą mogli cieszyć się ich smakiem. Ja najbardziej lubię takie tygodniowe kiszonki!
Jeśli kisicie ogórki w większym naczyniu, postępujcie bardzo podobnie. Na dno trafia koper, chrzan, czosnek i liście dębu.
Następnie układamy ogórki i całość zalewamy solanką (taka sama proporcja: 1 litr wody i pełna łyżka soli) . Może zdarzyć się, że ogórków nie ma ich tylu, bo szczelnie wypełnić całą przestrzeń naczynia. To nie jest problem!
Na wierzchu naczynia układamy talerz, który przytrzyma wszystkie ogórki pod powierzchnia solanki.
Aby się nie przemieszczał i unosił, obciążam go słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem. I gotowe! Małosolne już się robią :)
Powodzenia i smacznego!
Składniki:
- ogórki - gruntowe, małe sztuki
- sól - kamienna niejodowana
- czosnek - 2 ząbki na słoik
- chrzan - ok. 4 cm kawałek na słoik
- liśc dębu/wiśni/porzeczki - 1-2 szt na słoik
- koper - dorodne baldachy z nasionami + łodygi, ok. 1-2 szt na słoik
1. Na dno słoika (ok. 900 ml) włóż koper.
2. Dodaj obrane z łupinek ząbki czosnku (ok.2 szt.).
3. Dodaj obrany ze skórki, ok. 4 cm kawałek korzenia chrzanu.
4. Dodaj liść dębu/wiśni/porzeczki (1-2 szt).
5. W słoiku ułóż ogórki. Układam je pionowo, ściśle jeden obok drugiego. Następnie na wierzchu układam mniejsze sztuki tak, by wypełnić całą przestrzeń słoika. Uwaga! Ogórki muszą być tak ułożone, by nie mogły się ruszać (chodzi o to, by żaden nie pływał po powierzchni).
6. Przygotuj solankę- na każdy litr wody dodaj pełną łyżkę soli (np. jak ja- kamiennej niejodowanej). Solanką zalej wszystkie składniki znajdujące się słoiku. To ważne, by dokładnie je przykrywała!
7. Słoiki z zalanymi solanką ogórkami szczelnie zamknij i odstaw w chłodne (ale nie zimne!), ciemne miejsce (piwnica, garaż, szafka…). Fani małosolnych już po dniu/dwóch będą mogli cieszyć się ich smakiem. Ja najbardziej lubię takie tygodniowe kiszonki!
Uwaga! We wpisie obok, objaśniam wszystkie etapy przygotowania kiszonki krok po kroku, zapraszam!