Stanowi ona idealne preludium do głównego dania, bo przyjemnie łechce kubki smakowe i zaostrza apetyt, a przy tym jest bardzo lekka. Naprawdę ją polecam – odkryjecie dzięki niej seler na nowo
Dziś, w ostatni dzień roku - zaproponuję bardzo szybkie i bardzo smaczne muffinki z kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Takie prawdziwe słodkości "last minute" :)
Pulpety drobiowe z aromatycznej zupie, smakują zdecydowanie lepiej, niż te klasyczne podane z ziemniakami. Pasta curry lub kurkuma, apetycznie zabarwią zupę na żółty kolor.
Zapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja.
Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe" Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-)
Tort był ogromny, bo na imprezie rodzinnej zebrało się 18 osób. Mniejszy pewnie byłby bardziej efektowny. Ale za to jak smakował. I wart jest zrobienia. Rezultat końcowy wynagradza podjęty trud w przygotowaniu. Mówię Wam "niebo w gębie":-)
Bułki upieczone w ramach naszej Styczniowej Piekarni Wirtualnej. Po zaproszeniu wysłanym przez Amber z radością zadeklarowałam swój udział. Nie przypuszczałam, że taki będzie zbieg zdarzeń. Kiedy nagrzewałam piekarnik wystrzeliły korki w całej chacie
Ciastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.
Oponki wychodzą lekkie i puszyste, świeżość zachowują tak spokojnie ze 3 dni. Zamiast cukru waniliowego dodałam taki ze skórką pomarańczy. Ser może spokojnie być z wiaderka, ja kupiłam taki już zmielony.
Ze względu na jego charakterystyczny pełen umami smak, pomyślałem, że będzie idealnie komponował się z czekoladą i wcale się nie myliłem! Czarny czosnek nadaje jej głębi, nutki dymu i karmelu. Dodatkowo smak podkręciłem kwiatem soli morskiej fleur de sel, który jest przysłowiową kropką nad „i”.
Jakie są smaki Waszego dzieciństwa? Podpłomyki dziadka, a może świeżo upieczona chałka babci? Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji postanowiłam odtworzyć wspomnienie dzieciństwa i upiec rumianą chałkę z makiem. Wybrałam okrągłą wersję i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść na okrągło!
Sałatki to jeden z moich sposobów na niemarnowanie jedzenia. Zawsze jak ryż kasza czy makaron zostają z obiadu to następnego dnia lądują u mnie w sałatce, do tego wystarczy dodać ulubione dodatki i polać dressingiem.