Wszystko oprócz śledzi włożyć do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Śledzie moczyć w mleku lub wodzie około 1-2h. Wymoczone pokroić na 3-4 cm kawałki...
Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj.
Tym razem postawiłem na ciasto, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika makowców — oto tarta makowa na półkruchym maślanym spodzie z misternie wykonaną dekoracją z ciasta.
Dzisiaj chciałabym podrzucić Wam pomysł na szybkie, świąteczne ciasto z owocami, migdałami i korzennymi przyprawami. Ciacho można nazwać awaryjnym, bo jeśli makowce opadną, ciasteczka się przypalą, to ono na pewno nie przysporzy Wam problemu. Nie jest skomplikowane, właściwie najważniejsze jest to, żeby wszystkie składniki użyte do jego przygotowania miały jednakową temperaturę.
Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę- nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.
Zrobione przy okazji. Przy okazji robienia ruskich pierogów i przy okazji zagospodarowania buraków z barszczyku:-) Bardzo oryginalne w smaku. Fajna alternatywa podania pierogów na Wigilię.
Nigdy nie ukrywałam za to mojej miłości do cucina italiana, więc nie powinno nikogo dziwić, że francuski ser wylądował u mnie w risotto. Musicie przyznać, że to całkiem wyrafinowane fusion.
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty piernik z dodatkiem marchewki, która sprawia, że jest przyjemnie wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Jej smaku nie czuć w cieście. Piernik jest puszysty i mięciutki. Idealny do przygotowania na ostatnią chwilę.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę.W garnuszku rozgrzać masło, przesmażyć na nim marchew, dodać sól, pieprz i przyprawę arabską. Marchew dusić z niewielką ilością wody aż będzie al dente...
To takie mini makowce japońskie – jeśli ktoś zna i lubi to ciasto, powinien być zadowolony. Wyszły mi może trochę za mało słodkie, dlatego też polewa czekoladowa wydaje mi się tu obowiązkowa. Lekko wilgotne i całkiem smaczne. Mogą spokojnie znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole.
Eskalopki jagnięce wkładamy do sporego naczynia, oprószamy pieprzem i zalewamy dwiema łyżkami oliwy. Obracamy kotlety, by dokładnie obtoczyć je w oliwie.
Ugotowane i obrane buraczki kroimy w kostkę, a obraną cebulę w cieniutkie półplasterki. Ciecierzycę opłukujemy i odsączamy na sitku. Zieleninę myjemy i osuszamy...
Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !
Ta drożdżowa gwiazda z makiem gościła u mnie w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Dlatego wybaczcie zrobione pośpiesznie zdjęcie przed Wigilią, ale myślę, że może kogoś ten przepis jeszcze zainspirować, więc postanowiłem go teraz opublikować.
Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik.