Marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę.W garnuszku rozgrzać masło, przesmażyć na nim marchew, dodać sól, pieprz i przyprawę arabską. Marchew dusić z niewielką ilością wody aż będzie al dente...
To takie mini makowce japońskie – jeśli ktoś zna i lubi to ciasto, powinien być zadowolony. Wyszły mi może trochę za mało słodkie, dlatego też polewa czekoladowa wydaje mi się tu obowiązkowa. Lekko wilgotne i całkiem smaczne. Mogą spokojnie znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole.
Eskalopki jagnięce wkładamy do sporego naczynia, oprószamy pieprzem i zalewamy dwiema łyżkami oliwy. Obracamy kotlety, by dokładnie obtoczyć je w oliwie.
Ugotowane i obrane buraczki kroimy w kostkę, a obraną cebulę w cieniutkie półplasterki. Ciecierzycę opłukujemy i odsączamy na sitku. Zieleninę myjemy i osuszamy...
Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !
Ta drożdżowa gwiazda z makiem gościła u mnie w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Dlatego wybaczcie zrobione pośpiesznie zdjęcie przed Wigilią, ale myślę, że może kogoś ten przepis jeszcze zainspirować, więc postanowiłem go teraz opublikować.
Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik.
Mini szarlotki - to idealna alternatywa dla dużego ciasta na świątecznym stole. Jeżeli brakuje Ci czasu, albo ochoty ;) na pieczenie całej blachy jabłecznika - to jest przepis właśnie dla Ciebie.
Według mnie dzisiejsze ciasteczka korzenne to świetna alternatywa dla pierników. Są chrupiące i delikatne jak kruche ciasteczka, z wyraźnym smakiem aromatycznych przypraw i bardzo łatwo się je wałkuje.
Ciasto daktylowe pływające w toffi już widziałam na swoim stole świątecznym. Zrobiłam najpierw notatki. Potem ciasto. Ciasto daktylowe rozpływa się w ustach. No, jest to ciasto warte grzechu. Ale przy okazji Świąt dlaczego by nie ulec. Jest w nim melasa ( więc wiele minerałów), ciemny cukier muscovado ( zdobyłam przez internet, bo sklepie gnie udało mi się znaleźć). W ogóle stwierdzam, że nie jadłam lepszego sosu.
Sernik z bananami i masą kajmakową po raz pierwszy pojawił się na Naszym świątecznym stole. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych serników jakie zrobiłam. Lekko słodka masa serowa i słodka polewa z masy kajmakowej idealnie się uzupełniają.
Zimowe, poświąteczne wieczory, to czas kocyków, dobrych książek oraz gorącej, aromatycznej herbaty. Najbardziej lubimy korzenne herbaty z dodatkiem goździków, anyżu, imbiru i cytryny. Uwielbiam cynamon w wypiekach, ale w herbacie nie koniecznie, dlatego cynamon dodaję bardzo oszczędnie. Odrobina rumu, na pewno nie zaszkodzi 🙂
Stanowi ona idealne preludium do głównego dania, bo przyjemnie łechce kubki smakowe i zaostrza apetyt, a przy tym jest bardzo lekka. Naprawdę ją polecam – odkryjecie dzięki niej seler na nowo
Dziś, w ostatni dzień roku - zaproponuję bardzo szybkie i bardzo smaczne muffinki z kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Takie prawdziwe słodkości "last minute" :)
Pulpety drobiowe z aromatycznej zupie, smakują zdecydowanie lepiej, niż te klasyczne podane z ziemniakami. Pasta curry lub kurkuma, apetycznie zabarwią zupę na żółty kolor.