Ciasto na białkach – babka waniliowa
Tym wpisem chciałam pokazać, że sposobem na wykorzystanie zapasu białek może być nie tylko przygotowanie bezy. Białka mogą być składnikiem klasycznej babki pachnącej wanilią czy skórką cytrynową. Okazuje się bowiem, że do przygotowania ciasta żółtka nie są nam wcale niezbędne!
Dziś pokazuję Wam babkę upieczoną na samych białkach, jednak już jakiś czas temu (konkretnie w styczniu 2012 roku…) polecałam też ciasto, jakie w moim domu piekło się naprawdę często- to tak zwany makuszek czyli ciasto na białkach z dodatkiem maku i bakalii- TU LINK do tego przepisu.
Babka z dzisiejszego przepisu pachnie wanilią, jednak jak już wspomniałam, możecie dodać do nie j skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy i tym sposobem nadać jej nieco inny charakter.
Babkę na białkach upiekłam w klasycznej foremce- korytku o wymiarach ok.10 x 25 cm.
Składniki:
- cukier - 150 g
- masło - 100 g
- białko - 3 szt
- mąka pszenna - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mleko - 150 ml
Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę.
Ciągle ubijając kolejno wbijaj po jednym białku.
Do masy dodaj aromat waniliowy.
Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta w 3 częściach, na przemian z mlekiem.
Na koniec krótko wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a środek przepiecze.