Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki

Cake pops, czyli ciasteczkowych lizaków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To fantastyczny sposób na spożytkowanie pozostałych po pieczeniu okruchów ciast, którym można w łatwy sposób w myśl zasady no waste dać drugie życie. 🙂 Dawniej popularne były bajaderki, które można było dostać w prawie każdej cukierni. Teraz królują ciasteczkowe lizaki, które z łatwością można zrobić samemu. A jako że w Dzień Dziecka każdy z nas może odjąć sobie kilka (lub kilkanaście) lat, by znowu poczuć się młodo, to zachęcam do wykonania tych cake popsów własnoręcznie lub z Waszymi pociechami. To z pewnością będzie fantastyczna zabawa! 🙂

Aby zrobić ciasteczkowe lizaki, należy wykorzystać dowolne okruchy po cieście. Najlepiej sprawdzi się biszkopt, babka lub dowolne ciasto maślane. Jeżeli akurat nic nie piekliście, to wystarczy zrobić proste babeczki bez dodatków. Te na maślance bądź biszkoptowe również się sprawdzą. Okruchy ciasta należy następnie wymieszać z twarożkiem lub najlepiej z serem mascarpone. Ja pokusiłem się również o dodatek białej czekolady oraz malin, dzięki czemu ciasteczkowe lizaki doskonale smakują. Można również postawić na czekoladę mleczną, kakao, odrobinę dżemu, czy inne owoce. Ważne jest jednak to, aby gotowa masa była zwięzła. Dodatkowo czekolada pomaga ją usztywnić. Gotową masę po schłodzeniu formujemy, nabijamy na patyczki, a następnie polewamy czekoladą i zdobimy w ulubiony sposób. Moje starry night cake pops miały w zamyśle przypominać niebo pod osłoną gwiazd, dlatego użyłem różnokolorowych posypek cukrowych, ale możecie również obtoczyć je pokruszonymi orzechami lub suszonymi albo liofilizowanymi owocami. Potraktujcie ten przepis jako inspirację do własnych ciasteczkowych lizaków i wykonajcie je razem z dziećmi lub nawet dla siebie! 🙂

Zdjęcie - Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Starry night cake pops - gwiezdne ciasto na patyczkach Łukasz Cake pops, czyli ciasteczkowych lizaków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To fantastyczny sposób na spożytkowanie pozostałych po pieczeniu okruchów ciast, którym można… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz 

SKŁADNIKI

Masa:

  • ok. 400 g pokruszonego suchego ciasta (polecam biszkopt, ciasto maślane lub babkowe)
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g świeżych lub mrożonych malin albo innych owoców jagodowych

 

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30-36%
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego
  • kolorowe cukrowe posypki

PRZYGOTOWANIE

Masa

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a maliny zmiksuj na purée lub rozgnieć widelcem. (Z mrożonych dobrze jest odsączyć nadmiar wody).
  2. Ciasto pokrusz i wymieszaj z serkiem mascarpone, czekoladą i malinowym purée. Uformuj z niego kulę i wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie powinno dać się swobodnie formować.
  3. Za pomocą łyżki do lodów odmierzaj porcję ciasta i rękoma formuj kule wielkości moreli. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub folią. Wstaw z powrotem na pół godziny do lodówki.
  4. W schłodzone cake popsy powbijaj na patyczki do lizaków lub papierowe słomki.

 

Polewa

  1. Śmietanę podgrzej i wymieszaj dokładnie z barwnikiem.
  2. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie energicznie wymieszaj ze śmietaną. Odstaw na kilka minut, aż polewa stanie się gęsta.
  3. Uformowane cake popsy zanurzaj w polewie, pozwalając jej nadmiarowi obcieknąć, a następnie udekoruj kolorowymi posypkami. Od razu wstaw je do lodówki, aby glazura zastygła. Ciasteczkowe lizaki najłatwiej umieścić w ciężkim kubku, zachowując odstępy albo wbić w kartonik. Po kwadransie w lodówce powinny być już gotowe.

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego
1

Pancakes na zakwasie – sposób…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy)

Deser bezowy z truskawkami (we…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu