Mizeria z ogórków i rzodkiewki
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
Bardzo prosta a jaka dobra surówka z warzyw, które są aktualnie dostępne. Co prawda wolę lipcowe ogórki ale wtedy ciężko o dobrą rzodkiewkę, chyba, że sobie ktoś sam posadzi. Moja dzisiejsza mizeria pasuje do mięsa z grilla więc jest to pora idealna.
Składniki
- rzodkiewka - 1 pęczek
- ogórki gruntowe - 3 szt.
- szczypior - 1/2 pęczka
- koperek - 1/2 pęczka
- jogurt - 3 łyżki
- miód - 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Rzodkiewkę umyć, obrać z liści i korzonków, pokroić w talarki. Ogórki umyć, pokroić podobnie jak rzodkiewkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystko umieścić w jednym naczyniu, dodać jogurt, miód, sok z cytryny. Przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotować sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego:)