Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku
Sałatka z czerwonej fasoli w gruzińskim wydaniu. Wyjątkowo aromatyczna – pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sałatka z czerwonej fasoli to jedno z możliwie najprostszych dań. Oczywiście można poświęcić się i moczyć, a następnie gotować fasolę samodzielnie, ale przyznam szczerze, że ja robię to rzadko. Są na rynku produkty już przygotowane świetnej jakości i warto im zaufać. Ja skorzystałam z takiego właśnie gotowca i miałam sałatkę gotową w kilka minut. Idealnie sprawdzi się ona zarówno do codziennego posiłku, jak i do dań z grilla, które to o tej porze roku bardzo chętnie przygotowujemy. Dzięki aromatycznym przyprawom wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi i dodaje im wschodniego charakteru.
Kuchnia gruzińska i jej okoliczna porwała mnie kilka lat temu i od tamtej pory kocham ją niezmiennie. Wszyscy już chyba znamy słynne chinkali, ale czy zastanawialiście się, co jeszcze można dobrego zjeść w tamtych okolicach? Otóż można zjeść taką sałatkę z czerwonej fasoli. Zapewniam, że gdy tylko spróbujecie, zakochacie się w niej tak jak ja.
Dzięki dużej ilości świeżych ziół, zwyczajna fasola zyskuje lekkości, a dzięki nieco orientalnym przyprawom nabiera głębi i niecodziennego smaku. Warto wypróbować ją jeszcze w tym sezonie, chociaż zapewniam, że o każdej porze roku będzie smakowała równie wyśmienicie. To jedna z tych maleńkich potraw, którym trudno się oprzeć.
Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli prosta i niebanalna sałatka do podania na ciepło lub po wystudzeniu.
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 15 minutes Czas całkowity: 20 minutes Okazja: na grill, Sałatka Rodzaj dania: łatwe, Wegańśkie, Wegetariańskie Porcji: 4 porcje
Składniki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g cebuli
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 30 ml oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
- Na suchej patelni upraż kozieradkę, ziarna kolendry i kopru aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie utłucz je w moździerzu.
- na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i usmaż na złoto cebulę posiekaną w piórka.
- Gdy cebule się ładne zarumieni, dodaj utłuczone przyprawy i osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę. Przesmaż.
- Dodaj ocet i miód.
- Dodaj posiekane świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy