Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli w gruzińskim wydaniu. Wyjątkowo aromatyczna – pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sałatka z czerwonej fasoli to jedno z możliwie najprostszych dań. Oczywiście można poświęcić się i moczyć, a następnie gotować fasolę samodzielnie, ale przyznam szczerze, że ja robię to rzadko. Są na rynku produkty już przygotowane świetnej jakości i warto im zaufać. Ja skorzystałam z takiego właśnie gotowca i miałam sałatkę gotową w kilka minut. Idealnie sprawdzi się ona zarówno do codziennego posiłku, jak i do dań z grilla, które to o tej porze roku bardzo chętnie przygotowujemy. Dzięki aromatycznym przyprawom wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi i dodaje im wschodniego charakteru.

Kuchnia gruzińska i jej okoliczna porwała mnie kilka lat temu i od tamtej pory kocham ją niezmiennie. Wszyscy już chyba znamy słynne chinkali, ale czy zastanawialiście się, co jeszcze można dobrego zjeść w tamtych okolicach? Otóż można zjeść taką sałatkę z czerwonej fasoli. Zapewniam, że gdy tylko spróbujecie, zakochacie się w niej tak jak ja.

Dzięki dużej ilości świeżych ziół, zwyczajna fasola zyskuje lekkości, a dzięki nieco orientalnym przyprawom nabiera głębi i niecodziennego smaku. Warto wypróbować ją jeszcze w tym sezonie, chociaż zapewniam, że o każdej porze roku będzie smakowała równie wyśmienicie. To jedna z tych maleńkich potraw, którym trudno się oprzeć.

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli prosta i niebanalna sałatka do podania na ciepło lub po wystudzeniu.

Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 15 minutes Czas całkowity: 20 minutes Okazja: na grill, Sałatka Rodzaj dania: łatwe, Wegańśkie, Wegetariańskie Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Na suchej patelni upraż kozieradkę, ziarna kolendry i kopru aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie utłucz je w moździerzu.
  • na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i usmaż na złoto cebulę posiekaną w piórka.
  • Gdy cebule się ładne zarumieni, dodaj utłuczone przyprawy i osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę. Przesmaż.
  • Dodaj ocet i miód.
  • Dodaj posiekane świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów