Labneh
- Wynik: 5
- Czas przygotowania: 5minuty
Labneh to bardzo łatwy do zrobienia, delikatny w smaku ser z jogurtów. Nie może się nie udać, potrzeba tylko trochę cierpliwości. Moja wersja jest z kminkiem bo bardzo lubię tę przyprawę ale oczywiście można dodać szczypiorek, koperek, czosnek, co tylko kto chce. Z wersji podstawowej, bez żadnych dodatków można zrobić pyszny, delikatny sernik. Zapraszam do eksperymentowania:)
Składniki- jogurt grecki - 2 duże opakowania
- sól - 1 łyżka
- kminek - 1 łyżeczka
Przełożyć jogurt do szklanej miski, dodać sól, kminek lub inne zioła czy przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na sito wyłożyć podwójna gazę i delikatnie przelać jogurt z przyprawami. Złapać końce gazy i związać w węzełek. Umieścić go nad garnkiem, tak aby serwatka mogła swobodnie ściekać. Ja przywiązałam na garnkiem do kranu i zostawiłam na noc. W ciągu dnia przestawiłam w inne miejsce a potem na jeszcze jedną noc przywiesiłam i reszta serwatki swobodnie sobie spływa. Po tym czasie serek nadaje się do jedzenia. Przełożyłam go na talerz i trzymałam w lodówce.
Smacznego:)