Talarki ziemniaczane z piekarnika
Dzień dobry :-) Pyszne talarki ziemniaczane możemy potraktować jako przekąskę np. z sosem czosnkowym lub inny, ale jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ugotowanych. Takie pieczone z ziołami są naprawdę pyszne, ja dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam je startym serem grana padano. Smakowały na pewno bardzo dzieciakom, nam również. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- około 1 kg ziemniaków
- słodka papryka w proszku
- oregano
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
- starty twardy ser np. garana padano
1. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry (nie za grube) ja kroiłam w takie 0,5 cm. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
2. Skraplamy oliwą, posypujemy ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem. Ja przemieszałam wszystko jeszcze drewnianą łyżką.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut. Co 15 minut możemy ziemniaczki przemieszać. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy startym serem i pieczemy 10-15 minut na termoobiegu. Podajemy do obiad lub jako przekąska :-) Smacznego :-)