Lemoniada z rabarbarem
Rabarbar jest wizytówką maja. Króluje u mnie w cieście drożdżowym, kompocie, a dzisiaj w lemoniadzie. Bardzo orzeźwiający napój, ugasi największe pragnienie:-) Kompot kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci - pity codziennie z sezonowymi owocami. Dziś częściej robię lemoniady. Są zdecydowanie mniej słodkie:-)
Składniki:
- kilka łodyg rabarbaru,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1 litr wody do rabarbaru + 1 litr wody do rozcieńczenia,
- 3 cytryny,
- listki mięty.
Przygotowanie: Zagotować rabarbar z cukrem w litrze wody. Gotować dosłownie chwilkę, aby łodygi puściły piękny kolor. Przecedzić i ostudzić. Dodać sok wyduszony z cytryn i wody minimum 1 litr. Schłodzić. Podawać z lodem i listkami mięty.