Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 duże jabłka,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1½ szklanki gorącej wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżki cukru,
  • 4 krople aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.


Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dzisiaj kolejny przepis na ciekawe i zdrowe śniadanie - pyszna zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami, prażonymi wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki w tym daniu można przygotować wieczorem poprzedniego dnia, tak aby rano móc je jedynie zapiec i od razu móc się nim cieszyć :)

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać, przynajmniej 2 razy. Dokładnie odcedzić.
W małym garnuszku podgrzać mleko. Powinno być gorące.
Wypłukaną kaszę przesypać do większego garnka, dolać gorące mleko oraz gorącą wodę, dokładnie wymieszać i przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Pokrywki nie wolno podnosić! Po upływie tego czasu (nadal nie zdejmując pokrywki!) odstawić w chłodne miejsce, aby kasza całkowicie wystygła.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Białko umieścić w osobnej miseczce i odstawić na bok (będzie potrzebne później).
Do startego jabłka dodać żółtko i cynamon. Wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę, a następnie przełożyć do wystudzonej kaszy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Formę do pieczenia ciasta (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dno wyłożyć kaszę z białkiem. Lekko ubić.
Na kaszę (jako drugą warstwę) wyłożyć tarte jabłko. Wyrównać.

Na suchą patelnię wrzucić wiórki kokosowe oraz płatki migdałów. Prażyć przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Pod koniec prażenia zdjąć całość z ognia i dodać masło. Dokładnie wymieszać.
Wierzch zapiekanki posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi z migdałami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Wstawić zapiekankę i zapiekać całość przez 20 minut.

Zapiekankę lekko przestudzić i podawać od razu. Można ją serwować posypaną cukrem pudrem, albo z dodatkiem ulubionych owoców.

Źródło: kulinarnyduet.net



Kategorie przepisów