Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Zdjęcie - Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie szparagi? Ja bardzo, ale jędrne i chrupiące, a nie szparagową papkę (no chyba, że mówimy o zupie krem ;) ). Dlatego bardzo często wybieram pieczenie zamiast gotowania. Dzięki temu szparagi pozostają pięknie zielone, kruche i delikatne. Dodatkową zaletą pieczenia jest to, że nie trzeba stać przy kuchence. Po prostu szparagi rozkładamy w jednej warstwie na blaszce, doprawiamy oliwą i tak trafiają do piekarnika. Oliwa z oliwek nie dość, że daje niesamowity aromat, to dodatkowo chroni szparagi przed zwiędnięciem podczas pieczenia.

Zdjęcie - Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak upieczone szparagi mogą być samodzielnym daniem, np. z kawałkiem bagietki lub dodatkiem do dania głównego. Wystarczy razem ze szparagami upiec krewetki, łososia lub jajo. Mam nadzieję, że tak przygotowane szparagi przypadną Wam do gustu tak samo, jak mnie. Zdjęcie - Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

szparagi, wege przystawki, dodatki polska, śródziemnomorska, fusion
Ilość: 2-4 porcje
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi pieczone z czosnkiem, cytryną i tymiankiem Pyszne szparagi w 15 minut! Możesz podawać je samodzielnie lub jako dodatek do łososia, czy krewetek. p

rzygotowanie: 2 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 8-14 min czas całkowity: 10-16 min

Składniki:

  • 500 g szparagów (1 pęczek)
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • sól

Przygotowanie: Jak przygotować pieczone szparagi z cytryną, czosnkiem i tymiankiem?

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałą końcówkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W miseczce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, solą i listkami tymianku. Mieszanką polać szparagi. Dołożyć gałązki tymianku i plastry cytryny.
  4. Piec 8-14 minut (w zależności od grubości szparagów), w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. Podawać natychmiast po upieczeniu.


Smacznego!
https://www.pelnytalerz.com/2020/05/szparagi-pieczone-z-cytryna-czosnkiem-i.html Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤ Zdjęcie - Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy