Ho Ho Ho coraz bliżej święta! Mamy już grudzień, zatem czas zaplanować wypieki. Pierwszą propozycją na bożonarodzeniowe śniadanie jest świąteczna bagietka z imbirem, miodem i kurkumą.
Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-)
Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego.
Jej słodko-kwaśny smak doskonale orzeźwia latem, lecz jak się okazuje również po podgrzaniu, nabiera doskonałego smaku i miodowej słodyczy. Dlatego dodatek cukru jest już zbędny. Grzaniec z wina śliwkowego przygotowałem z dodatkiem korzeni i ziół: gałązek świeżego rozmarynu, nasion kopru włoskiego, ziarenek kardamonu, gwiazdek anyżu oraz lasek cynamonu.
Amarantus ekspandowany to produkt, który ostatnio stał się bardzo popularny. Nie bez powodu. Świetnie nadaje się do przede wszystkim do batoników: jego ziarenka są chrupiące i drobne. W moim przepisie zostały zlepione głównie za pomocą masła migdałowego i czekolady. Powstała przepyszna i zdrowa przekąska.
Śledzik pod pierzynką to warstwowa sałatka ze śledziem, cebulką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami i jajkami. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Gotową sałatkę najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły ;). Jest wspaniała! Bardzo smaczna i kolorowa.
Chlebek jest bardzo ciekawy i pasuje na ten świąteczny czas. Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe i zachęcam do jego upieczenia. Naprawdę warto!
Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-)
Ciasteczka renifery to jedna z najprostszych, a przy tym bardzo efektowana świąteczna cukiernicza propozycja. Jako bazę wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane, które zawsze piekła moja babcia. Możecie upiec je z dużym wyprzedzeniem, bo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu ciasteczka należy ostudzić i przełożyć do zamykanego słoika lub puszki, tam mogą czekać nawet kilka tygodni.
Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym. Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto...
Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu.
Mówi się, że porządnym kulebiakiem powinno się najeść dwunastu głodnych ludzi. Tradycja wypiekania tego dużego pieroga z ciasta drożdżowego lub półkruchego pochodzi z kuchni rosyjskiej, ale na dobre zadomowiła się w kuchni polskiej, co szczególnie można zauważyć na Lubelszczyźnie.
Zdrowa, zimowa zupa z ogórków kiszonych i kaszy jaglanej, doprawiona ulubionymi przyprawami. Jeżeli lubisz jaglankę i zupy o kwaskowatym smaku, koniecznie musisz spróbować.
Robiąc to ciasto zrozumiałam, że perfumy moich marzeń miałyby zapach rodzynek w rumie :) Tak, dla nie to połączenie idealnie sprawdzające się w deserach i ciastach, szczególnie tych świątecznych! Ale nie o kosmetykach dziś będzie, tylko o pysznym świątecznym wypieku!
Bo skoro na Święta serwuje się groch z kapustą, to równie dobrze można przygotować fasolę z jabłkami. Czyż nie? 🙂 W końcu to nadal będzie postne danie, ale tak pełne smaku, że może zastąpić niejedno tradycyjne. Taką fasolę polecam również na pozostałe bożonarodzeniowe dni — to będzie smakowity dodatek do świątecznego obiadu; także dla mięsożerców i jestem tego żywym przykładem, bo według mnie ze śląskimi kluseczkami smakuje wprost obłędnie