Prosty chleb z młodymi ziemniakami
Czy są tu miłośnicy młodych ziemniaków? Z koperkiem, czy szczypiorkiem? Wiosną do ciasta na prosty chleb lubię dodać młode ziemniaki, dzięki temu wypiek ma piękny elastyczny miąższ. Prosty chleb możecie upiec bezpośrednio na blasze lub w żeliwnym garnku.
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- ugotowanych młodych ziemniaków - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ugotowane i pokrojone ziemniaki, sól, suszone drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy krągły bochenek i umieszczamy w koszyczku oprószonym mąką (złączeniem ku górze). Przykrywamy i zostawiamy do wrośnięcia na godzinę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do rozgrzanego garnka żeliwnego lub przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i z wierzchu nacinamy. Jeśli wybieramy blachę to pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. W przypadku garnka żeliwnego pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie nadal w 220 stopniach bez przykrycia. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Pajdą.