Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta
Czasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach
Nachos to danie, które każdy zna, ale nie każdy robił je w domu. A nie ma nic prostszego. Wystarczą chipsy tortilla (ważne, żeby miały prosty skład i nie za dużo soli), prawie dowolne kolorowe dodatki i wyrazisty ser. Efekt na pewno będzie spektakularny
I znowu tarta. I znowu dynia. Ale cóż zrobić skoro dynia jest królową jesieni, a tarta jest moim ulubionym daniem. Tym razem tatra na słodko czyli pumpkin pie. Jest przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. Takie jesienne ciasto świetnie pasujące do jesiennych, pomarańczowych i czerwonych liści.
Zrobiłam przepyszne muszle nadziewane grzybami. W Toskanii na sos grzybowy ze śmietaną mówią boscaiola. „Boska Jola” jest boska w rzeczy samej, ale nic z Jolą nie ma wspólnego. Boscaiolo to po włosku… drwal, więc danie tłumaczyć można jako „sos drwala”. Jakby nie patrzeć grzyb pod drzewem rośnie, to i drwal na niego trafi przy robocie. Zapiekanka wyszła przepyszna.
Fasolę najczęściej jadamy przygotowaną po bretońsku lub w zupie. Zwłaszcza teraz jesienią mam zapotrzebowanie na tego typu dania. Gdy zobaczyłam zdjęcie fasoli z karczochami to język mi uciekał... I w sumie nic dziwnego, bo naprawdę jest wyjątkowa i pyszna:-)
Dziś proste i szybkie danie Donny Hay czyli makaron z ricottą o szynką parmeńską. Super sprawdzi się gdy nie ma się czasu na długie stanie przy gotowaniu.Smakowało nam bardzo więc polecam
Jesienne, bardzo dobre placki. Za sprawą miąższu dyni, nieco słodsze, od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Starte warzywa, wystarczy połączyć z mąką, jajkiem i serkiem feta. Słony serek feta, wyraźnie podkreśla smak placków
Moja dzisiejsza propozycja jest przede wszystkim dla osób zapracowanych lub tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Filet w sosie musztardowym smakuje świetnie w towarzystwie kaszy. Może być propozycją na niedzielny obiad jak i każdego innego dnia.
Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem.
Niewiele jest piękniejszych zapachów od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. Dlatego postanowiłam je połączyć i rozkoszować się aromatami cebulowego chleba orkiszowego na zakwasie.
Dzisiaj przepis na sałatkę w muszlach makaronowych. Jest prosta, dość szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i pięknie się prezentuje! Możemy przygotować ją na kolację, znakomicie sprawdzi się też jako przekąską na imprezie.
Jedni mówią na nie stefanka inni miodownik, ale czy ważna jest nazwa? To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię
Budyń jaglany zna chyba każdy. Ja zawsze dodaje jakieś orzechy aby IG był mniejszy. Tym razem do jaglanego kremu poszła herbata matcha, krem z nerkowców i żurawina.