Surówka z białej rzodkwi
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
Biała rzodkiew to taka wielka i biała odmiana rzodkiewki. O ile jednak rzodkiewka może trafić się ostra i paląca w język o tyle rzodkiew jest delikatna i soczysta. Jest świetna na surówkę, z racji neutralnego smaku pasuje do tych mocniejszych jak np. por.
Składniki- biała rzodkiew - 3 szt.
- por (biała część) - 1 kawałek
- szczypior - 1/2 pęczka
- kwaśne jabłko - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- śmietana - 2 łyżki
- jogurt grecki - 2 łyżki
Umytą rzodkiew zetrzeć na tarce. Rzodkiew puszcza dużo soku dlatego trzeba ją odcisnąć, żeby surówka nie była zbyt wodnista. Jabłko zetrzeć na tych samych oczkach co rzodkiew. Pora pokroić w plasterki. Szczypiorek również posiekać. Wszystko przełożyć do salaterki. Dodać śmietanę i jogurt oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Surówka nadaje się do podania od razu.
Smacznego:)