Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

Zdjęcie - Sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taki prawdziwy sernik na świąteczny stół. Wysoki, dostojny, pełen bakalii (ale tak, zdaję sobie sprawę, że rodzynki w serniku to dla wielu zło ;)

Zdjęcie - Sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale umówmy się, że od święta można sobie pozwolić na taką kulinarną (i kaloryczną) rozpustę.

Zdjęcie - Sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z tego przepisu jest naprawdę wysoki, dlatego polecam wnętrze foremki (tortownicy) wyłożyć dodatkowo obręczą z papieru do pieczenia, która będzie wystawała (co najmniej na 10 centymetrów ponad rant formy), bo ciasto jest naprawdę sporych gabarytów. Starczy dla naprawdę dużej (i głodnej!) familii!

Zdjęcie - Sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Spód:
  • ciasteczka owsiane - ok. 20 sztuk (mogą byc z czekoladą)
  • masło - ok. 4 łyżki, roztopione
  • Masa serowa:
  • twaróg - 1 kg, mielony
  • cukier - 2 szklanki
  • jajko - 9 szt (żółtka i białka oddzielnie)
  • budyń - 1 opakowanie, waniliowy
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • sok z pomrańczy - 1/3 szklanki (wyciśnięty z 2 pomarańczy)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • Polewa:
  • gorzka czekolada - 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka (30%) - 4 łyżki
  • masło - 2 łyżki
Przygotowanie:

Spód:

Ciastka owsiane drobno rozkrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i ułóż (dociśnij np. dnem szklanki) na dnie tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 ° C. Ostudź.

Masa serowa:

Rodzynki namocz (przez ok. 1 godzinę) w soku pomarańczowym.

W misie miksera rozetrzyj mało z cukrem i esencją waniliową do otrzymania puszystej masy. Kolejno dodawaj żółtka.
Ciągle miksując wsyp budyń (proszek), wymieszaj.

Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj twaróg.

Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu, dodaj razem ze skórką pomarańczową do masy serowej.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie (partiami) wymieszaj łyżką/ silikonową szpatułką do masy serowej.

Brzegi tortownicy (z wcześniej podpieczonym dnem) wyłóż dodatkowo szerokim (wystającym ok. 10-15 cm ponad rant tortownicy) pasem papieru do pieczenia- sernik wyrośnie wysoki- musi mieć miejsce :)

Masę serową przełóż do tortownicy

Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sernik zostaw w ciepłym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aż zupełnie wystygnie (najlepiej nawet przez całą noc).

Polewa:

Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), połącz z masłem i śmietanką, wylej na wierzch ciasta. Schłódź.

Kategorie przepisów