Sernik wielkanocny
To taki prawdziwy sernik na świąteczny stół. Wysoki, dostojny, pełen bakalii (ale tak, zdaję sobie sprawę, że rodzynki w serniku to dla wielu zło ;)
Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale umówmy się, że od święta można sobie pozwolić na taką kulinarną (i kaloryczną) rozpustę.
Sernik z tego przepisu jest naprawdę wysoki, dlatego polecam wnętrze foremki (tortownicy) wyłożyć dodatkowo obręczą z papieru do pieczenia, która będzie wystawała (co najmniej na 10 centymetrów ponad rant formy), bo ciasto jest naprawdę sporych gabarytów. Starczy dla naprawdę dużej (i głodnej!) familii!
Składniki:- Spód:
- ciasteczka owsiane - ok. 20 sztuk (mogą byc z czekoladą)
- masło - ok. 4 łyżki, roztopione
- Masa serowa:
- twaróg - 1 kg, mielony
- cukier - 2 szklanki
- jajko - 9 szt (żółtka i białka oddzielnie)
- budyń - 1 opakowanie, waniliowy
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- rodzynki - 1/2 szklanki
- sok z pomrańczy - 1/3 szklanki (wyciśnięty z 2 pomarańczy)
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
- Polewa:
- gorzka czekolada - 1 tabliczka
- śmietanka kremówka (30%) - 4 łyżki
- masło - 2 łyżki
Spód:
Ciastka owsiane drobno rozkrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i ułóż (dociśnij np. dnem szklanki) na dnie tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 ° C. Ostudź.
Masa serowa:
Rodzynki namocz (przez ok. 1 godzinę) w soku pomarańczowym.
W misie miksera rozetrzyj mało z cukrem i esencją waniliową do otrzymania puszystej masy. Kolejno dodawaj żółtka.
Ciągle miksując wsyp budyń (proszek), wymieszaj.
Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj twaróg.
Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu, dodaj razem ze skórką pomarańczową do masy serowej.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie (partiami) wymieszaj łyżką/ silikonową szpatułką do masy serowej.
Brzegi tortownicy (z wcześniej podpieczonym dnem) wyłóż dodatkowo szerokim (wystającym ok. 10-15 cm ponad rant tortownicy) pasem papieru do pieczenia- sernik wyrośnie wysoki- musi mieć miejsce :)
Masę serową przełóż do tortownicy
Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sernik zostaw w ciepłym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aż zupełnie wystygnie (najlepiej nawet przez całą noc).
Polewa:
Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), połącz z masłem i śmietanką, wylej na wierzch ciasta. Schłódź.