Murzin


Czy nam się to podoba czy nie, święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Będą inne niż wszystkie poprzednie. W małym gronie rodziny. Myślami będziemy z tymi, z którymi nie możemy się spotkać, choć bardzo byśmy chcieli. Na naszym stole pojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem.


Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych!
Zdjęcie - Murzin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 1850
100 g masła
2 jajka
35 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
wędzona kiełbasa
Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy i zagniatamy lub wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie wyjmujemy ciasto z miski, odgazowujemy (chwilę zagniatamy), po czym zawijamy w ciasto kiełbasę i wkładamy do wysmarowanej masłem foremki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, wierzch ciasta smarujemy jajkiem, następnie pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.


Zdjęcie - Murzin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szafranowa babka wielkanocna
1

Szafranowa babka wielkanocna

figmara figmara
figowe smaki

Babeczki owieczki
2

Babeczki owieczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik wielkanocny
1

Sernik wielkanocny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy kajmakowiec
2

Ciasto kawowy kajmakowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dobry sernik cytrynowy
2

Dobry sernik cytrynowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowa czekolada z orzechami
1

Domowa czekolada z orzechami

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

Drożdżówki maślane zwijane w k…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku