Żur zalewajka
przepis:
1 cebula
250 g ziemniaków
200 ml wody
250 ml wody z kiszonych ogórków
1 suszony grzybek
1 ząbek czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
majeranek
jogurt
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę przekroić na ćwiartki.
Cebulę i grzybek ugotować w wodzie.
Dodać ziemniaki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Gotować aż ziemniaki zmiękną.
Połowę ziemniaków, cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele wyjąć.
Resztę ziemniaków zmiksować belenderem, dodać do nich kwas ogórkowy i pozostałe ziemniaki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do żuru na talerzu dodać ugotowane na twardo jajko.
250 g ziemniaków
200 ml wody
250 ml wody z kiszonych ogórków
1 suszony grzybek
1 ząbek czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
majeranek
jogurt
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę przekroić na ćwiartki.
Cebulę i grzybek ugotować w wodzie.
Dodać ziemniaki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Gotować aż ziemniaki zmiękną.
Połowę ziemniaków, cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele wyjąć.
Resztę ziemniaków zmiksować belenderem, dodać do nich kwas ogórkowy i pozostałe ziemniaki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do żuru na talerzu dodać ugotowane na twardo jajko.