Chyba, a nawet na pewno się powtarzam, ale ta dyniowa rolada, to jeden z najsmaczniejszych deserów na blogu 😀 Pomysł wpadł mi do głowy, kiedy maja znajoma – fanka ze Stanów, przesłała mi zdjęcie tego wypieku. W okolicy gdzie mieszka, w wielu domach, jesienno – zimowe wieczory pachną dynią i cynamonem. Przepis na dyniową roladę, jest również popularny na polskich blogach kulinarnych.
Dzisiaj proponuję Wam rybę ułożoną na jarmużu i zapieczoną pod warstwą kremowego beszamelu. Trochę inny i bardziej przystępny sposób przemycenia sezonowego "zielska". Większość na hasło jarmuż dostaje dziwnych drgawek. Zupełnie nie wiem dlaczego. Zacznijmy go oswajać, bo wart jest tego:-)
Tym razem zrobiłam wersję z serem. Przed podaniem naleśniki jeszcze podpiekłam na małej ilości masła i na syropie z brzoskwiń. Takie na ciepło podałam z brzoskwiniami i sosem czekoladowym. Były naprawdę pyszne :-)
Niezaprzeczalną królową jesieni jest dynia. Moim ulubionym gatunkiem jest dynia Hokkaido, którą można jeść ze skórką. Po upieczeniu lubię ją zmiksować na puree. Dodaje je do ciasta drożdżowego np. na podłużne bułeczki. Idealne do hot dogów!
Najlepiej jeść je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Są wtedy jak puchate baryłki. Mój mąż sceptycznie do nich podchodził, bo muffin brzmi słodko. Ale kiedy spróbował, stwierdził, że są pyszne. Jest fanem omletów, jajecznicy,więc muffiny docenił.
Piernikowe brownie ze śliwkami z bananami i mąką owsianą. Do wersji wegańskiej zamiast jaj można użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą.
Ten sernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej czekolady, pokryty warstwą kremu crème brûlée, wykończonego słodką skorupką z karmelizowanego cukru.
Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku
W sumie to ciasto jest prawie identyczne z marchewkowym (klik). Zamieniłam tylko marchewkę na dynię. I smakowo również przypomina tamto. Jest równie pyszne:-) Świetnie się nada na ten świąteczny czas, bo jest w smaku takie "piernikowe".
Dziś kolejny przepis na pieczone mięso, które można serwować na ciepło i na zimno. W oryginalnym przepisie szpinak zastąpiony jest jarmużem, za którym ja akurat nie przepadam. Ale wybór zostawiam użytkownikom :)
Dziś mam nie lada gratkę dla wszystkich większych i mniejszych fanów Krainy Lodu. Babeczki z Olafem to prosta propozycja na przyjęcie z mroźnym motywem przewodnim. Bazą są proste waniliowe babeczki z czekoladą w środku. Na górze krem śmietankowy z kokosem i własnoręcznie zrobione toppery z bałwankami.
Cebulę pokroić drobno.Plastry pstrąga pokroić w kostkę.Rybę , soczewicę i cebulę wymieszać, dodać pieprz, olej i posiekaną natkę pietruszki.Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego...