Chlebek jest bardzo ciekawy i pasuje na ten świąteczny czas. Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe i zachęcam do jego upieczenia. Naprawdę warto!
Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-)
Ciasteczka renifery to jedna z najprostszych, a przy tym bardzo efektowana świąteczna cukiernicza propozycja. Jako bazę wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane, które zawsze piekła moja babcia. Możecie upiec je z dużym wyprzedzeniem, bo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu ciasteczka należy ostudzić i przełożyć do zamykanego słoika lub puszki, tam mogą czekać nawet kilka tygodni.
Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym. Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto...
Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu.
Mówi się, że porządnym kulebiakiem powinno się najeść dwunastu głodnych ludzi. Tradycja wypiekania tego dużego pieroga z ciasta drożdżowego lub półkruchego pochodzi z kuchni rosyjskiej, ale na dobre zadomowiła się w kuchni polskiej, co szczególnie można zauważyć na Lubelszczyźnie.
Zdrowa, zimowa zupa z ogórków kiszonych i kaszy jaglanej, doprawiona ulubionymi przyprawami. Jeżeli lubisz jaglankę i zupy o kwaskowatym smaku, koniecznie musisz spróbować.
Robiąc to ciasto zrozumiałam, że perfumy moich marzeń miałyby zapach rodzynek w rumie :) Tak, dla nie to połączenie idealnie sprawdzające się w deserach i ciastach, szczególnie tych świątecznych! Ale nie o kosmetykach dziś będzie, tylko o pysznym świątecznym wypieku!
Bo skoro na Święta serwuje się groch z kapustą, to równie dobrze można przygotować fasolę z jabłkami. Czyż nie? 🙂 W końcu to nadal będzie postne danie, ale tak pełne smaku, że może zastąpić niejedno tradycyjne. Taką fasolę polecam również na pozostałe bożonarodzeniowe dni — to będzie smakowity dodatek do świątecznego obiadu; także dla mięsożerców i jestem tego żywym przykładem, bo według mnie ze śląskimi kluseczkami smakuje wprost obłędnie
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Z boczniaków usunąć twarde ogonki, a kapelusze pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, a następnie dodać grzyby. Smażyć je aż odparują wodę. Dodać sól i pieprz...
W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi deseru z prawdziwego zdarzenia. W zeszłym roku wymyśliłem, żeby zaserwować piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi, a w tym zdecydowałem się na korzenną panna cottę.
Wiśnie rozmrozić, a nastepnie odcedzić sok, który puściły.Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać sól, cukier, cynamon, aromat pomarańczowy, jajko, olej i wodę.Wszystko wymieszać łyżką, tak aby powstała jednolita masa.Do ciasta na koniec dodać wiśnie...