Prosty chleb na drożdżach
Bardzo prosty i sprawdzony przepis na chleb codzienny na drożdżach. Ten przepis widziałam na wielu blogach i grupach kulinarnych, sama również często korzystam z tego przepisu, jest niezawodny. Bardzo polecam ?
Składniki na chleb na drożdżach
– 750 g mąki pszennej ( może być tortowa lub chlebowa )
– 1/2 litra letniej ( nie gorącej ) wody
– 7 g drożdży instant
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka brązowego cukru
Do letniej wody, dodaj drożdże, cukier, olej, wszystko pomieszaj.
Następnie dodaj mąkę i sól, połącz składniki za pomocą haka lub dłoni. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
Misę przykryj folią spożywczą. Całość daj do lodówki na 8 – 10 godzin, lub na całą noc. Pamiętaj, że ciasto będzie rosło, więc miska nie może być za mała.
Po tym czasie, ponownie wyrabiaj ciasto około 5 minut, ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto przełóż do koszyczka, posypanego mąką. Koszyk można zastąpić miseczką lub durszlakiem.
Ciasto przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej razem z blaszką, do 220 stopni. Przed wsadzeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą.
Ja piekłam chleb na nagrzanej blaszce, około 50 minut.
Ten chleb można piec w naczyniu żaroodpornym. Wtedy chleb przełóż do nagrzanego naczynia i przykryj pokrywką. Po 20 minutach, ściągnij pokrywkę u piecz kolejne 30 minut.
Gotowy chleb wystudź na kratce ? Smacznego ?
Uwagi – mąki mają różna wilgotność i każda inaczej chłonie wodę. Jeżeli po połączeniu składników, ciasto będzie za suche i mało elastyczne, można dolać odrobinę wody.