Puszysty sernik na białkach
Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w ogromnym pośpiechu między faszerowanymi jajkami, a mazurkiem, uważając, żeby ostało się, choć kilka kawałków ciasta do zdjęcia, bo zniknął on jeszcze przed śniadaniem. Niech to będzie dla Was największą rekomendacją dla tego przepisu. ? Sam pomysł na ten puszysty sernik zrodził się w sumie dosyć przypadkowo. Zostało mi sporo białek po wielkanocnych babach i mazurkach na kruchym cieście i trzeba było je jakoś spożytkować. Dlatego postanowiłem wykorzystać je do sernika. Białka ubiłem na lśniącą pianę wraz z cukrem, niczym do bezy, dzięki czemu są bardziej stabilne i sprawiają, że ciasto mniej opada po upieczeniu, a następnie delikatnie wymieszałem je z kremową masą serową, pilnując, aby wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. Właśnie dzięki temu jest lekki jak chmurka. Sernik ukryłem pomiędzy dwoma warstwami kruchego maślanego ciasta, które fajnie kontrastuje z puszystym wnętrzem. Możecie również zrezygnować z górnej warstwy ciasta, przygotowując je z połowy porcji i oprószyć sernik po upieczeniu cukrem pudrem albo polać czekoladą. W tym przepisie celowo zrezygnowałem z rodzynek, bo delikatna masa serowa by ich nie utrzymała i opadłyby one na dno, więc wszyscy, którzy sceptycznie do nich podchodzą, powinni być ukontentowani. ? Jeśli jeszcze nie wybraliście ciasta, które zagości na Waszym stole w te Święta, to gorąco zachęcam, aby upiec właśnie ten puszysty sernik na białkach. ? Możecie go również przygotować bez okazji; z pewnością nie pożałujecie! ?
Puszysty sernik na białkach Łukasz Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 20-24
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 30 minut 1 godzina 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 400 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12-18%
Masa serowa:
- 1 kg tłustego sera białego*
- 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
- 50 g roztopionego masła
- 300 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 niewoskowana cytryna
- 10 białek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Posiekaj masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Formę o o wymiarach ok. 25x40 cm pokryj papierem do pieczenia. Weź połowę ciasta i zetrzyj je na tartce, pokrywając spód formy. Spód podpiecz przez 15-20 minut w piekarniku, aż stanie się złotobrązowy. Odstaw do przestudzenia.
Masa serowa
- Ser przełóż do robota kuchennego z nakładką z nożami. Wlej śmietanę i dodaj roztopione masło. Miksuj przez kilka minut, aż otrzymasz gładką masę. Kolejno dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę cytrynową oraz wyciśnięty sok. Zmiksuj ponownie do połączenia. Masę serową przełóż do bardzo dużej miski.
- Białka ubij na sztywno z solą. Kolejno wsypuj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Gdy otrzymasz lśniącą i sztywną pianę, dodawaj ją partiami do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
- Gotową masę serową przełóż delikatnie na podpieczony spód. Weź drugą połowę kruchego ciasta i zetrzyj ją bezpośrednio na sernik. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 60-70 minut do suchego patyczka. Upieczony sernik odstaw do całkowitego wystudzenia.
UWAGI
*Można również użyć sera z wiaderka. Zwróć jednak uwagę, czy jest to 100% twaróg bez dodatków. Korzystając z sera półtłustego, dodaj o 50 g masła więcej.