Puszysty sernik na białkach

Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w ogromnym pośpiechu między faszerowanymi jajkami, a mazurkiem, uważając, żeby ostało się, choć kilka kawałków ciasta do zdjęcia, bo zniknął on jeszcze przed śniadaniem. Niech to będzie dla Was największą rekomendacją dla tego przepisu. 😉 Sam pomysł na ten puszysty sernik zrodził się w sumie dosyć przypadkowo. Zostało mi sporo białek po wielkanocnych babach i mazurkach na kruchym cieście i trzeba było je jakoś spożytkować. Dlatego postanowiłem wykorzystać je do sernika. Białka ubiłem na lśniącą pianę wraz z cukrem, niczym do bezy, dzięki czemu są bardziej stabilne i sprawiają, że ciasto mniej opada po upieczeniu, a następnie delikatnie wymieszałem je z kremową masą serową, pilnując, aby wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. Właśnie dzięki temu jest lekki jak chmurka. Sernik ukryłem pomiędzy dwoma warstwami kruchego maślanego ciasta, które fajnie kontrastuje z puszystym wnętrzem. Możecie również zrezygnować z górnej warstwy ciasta, przygotowując je z połowy porcji i oprószyć sernik po upieczeniu cukrem pudrem albo polać czekoladą. W tym przepisie celowo zrezygnowałem z rodzynek, bo delikatna masa serowa by ich nie utrzymała i opadłyby one na dno, więc wszyscy, którzy sceptycznie do nich podchodzą, powinni być ukontentowani. 😉 Jeśli jeszcze nie wybraliście ciasta, które zagości na Waszym stole w te Święta, to gorąco zachęcam, aby upiec właśnie ten puszysty sernik na białkach. 🙂 Możecie go również przygotować bez okazji; z pewnością nie pożałujecie! 😉

Zdjęcie - Puszysty sernik na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Puszysty sernik na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Puszysty sernik na białkach Łukasz Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 20-24
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 30 minut 1 godzina 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12-18%

 

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sera białego*
  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 50 g roztopionego masła
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 niewoskowana cytryna
  • 10 białek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Posiekaj masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. 
  2. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Formę o o wymiarach ok. 25x40 cm pokryj papierem do pieczenia. Weź połowę ciasta i zetrzyj je na tartce, pokrywając spód formy. Spód podpiecz przez 15-20 minut w piekarniku, aż stanie się złotobrązowy. Odstaw do przestudzenia.

 

Masa serowa

  1. Ser przełóż do robota kuchennego z nakładką z nożami. Wlej śmietanę i dodaj roztopione masło. Miksuj przez kilka minut, aż otrzymasz gładką masę. Kolejno dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę cytrynową oraz wyciśnięty sok. Zmiksuj ponownie do połączenia. Masę serową przełóż do bardzo dużej miski.
  2. Białka ubij na sztywno z solą. Kolejno wsypuj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Gdy otrzymasz lśniącą i sztywną pianę, dodawaj ją partiami do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
  3. Gotową masę serową przełóż delikatnie na podpieczony spód. Weź drugą połowę kruchego ciasta i zetrzyj ją bezpośrednio na sernik. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 60-70 minut do suchego patyczka. Upieczony sernik odstaw do całkowitego wystudzenia.

UWAGI

*Można również użyć sera z wiaderka. Zwróć jednak uwagę, czy jest to 100% twaróg bez dodatków. Korzystając z sera półtłustego, dodaj o 50 g masła więcej.

Przepisy z tych kategorii

Sernik gotowany z musem truskawkowym i bezą
2

Sernik gotowany z musem truska…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb na żurek
1

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)
1

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu